Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

To ηλεκτρονικό αυτοκίνητο είναι το μέλλον, αλλά αργεί ακόμα

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί αναμφισβήτητα το μέλλον. Αυτό το διαπίστωσαν και οι επισκέπτες του Σαλονιού Αυτοκινήτου 2009 στη Φρανκφούρτη, όπου κάθε κατασκευαστής παρουσίαζε από ένα δυνητικό σχέδιο για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Ωστόσο, η οργάνωση «Μεταφορές και Περιβάλλον» υπογραμμίζει σε έκθεσή της ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Θα πρέπει να περιμένουμε πολλές δεκαετίες» ώστε να ελπίσουμε ότι τα μοντέλα αυτά θα αντικαταστήσουν τα βενζινοκίνητα, επισημαίνει σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες ο αντιπρόσωπος της ΜΚΟ Ντάντλεϊ Κέρτις.

«Η ανάπτυξή τους θα είναι περιορισμένη έως το 2030. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα αποτελούν το 25% των πωλήσεων νέων οχημάτων περί το 2050», σημειώνεται στην έκθεση.

Όπως υπογραμμίζεται θα πρέπει να υπερκερασθούν γι’ αυτό αρκετά εμπόδια. Το κύριο θα είναι «να αποφευχθεί ένα ηλεκτρικό σοκ», δηλαδή μία μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. «Μία τέτοιου είδους ζήτηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το 2009 η ένωση ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών στην ΕΕ Eurelectric, «μία πλήρης αντικατάσταση των βενζινοκίνητων από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα είχε ως συνέπεια μία αύξηση κατά 15% της ενέργειας στην ΕΕ».

«Ένα άλλο από τα εμπόδια είναι το κόστος και η ενεργειακή επάρκεια της μπαταρίας», τονίζει η οργάνωση. Τα υβριδικά αυτοκίνητα ήδη κοστίζουν από 3.000 έως 5.000 ευρώ ακριβότερα από τα παραδοσιακά και οι μπαταρίες τους υπολογίζονται κατά 75% σε αυτήν την υψηλότερη τιμή.

«Θα είναι δυνατό να μειώσουμε τα κόστη, αλλά όχι μεσοπρόθεσμα και όχι επαρκώς, έτσι ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μπορούν να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικά προς τα παραδοσιακά αυτοκίνητα πριν από μία εικοσαετία», εκτιμά η «Μεταφορές και Περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου