Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΚΡΗΤΗ:Κατασχέσεις για... ψύλλου χρέος

«Εκρηξη» στις διαταγές πληρωμών και στις κατασχέσεις, κυρίως για ποσά μικρότερα της τάξης των 12.000 ευρώ, καταγράφεται στο Ηράκλειο μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2009.

Είναι συγκλονιστικό ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 15 Ιουλίου από το Μονομελές Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου είχαν εκδοθεί συνολικά 5.048 αποφάσεις διαταγής πληρωμών, όταν για ολόκληρο του 2008 είχαν εκδοθεί 3.050.
Δυστυχώς χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελμα
τίες στην Κρήτη ζουν με τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, ανήμποροι να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.
Μέσα στην απόγνωσή τους δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στα κυκλώματα τοκογλυφίας, η δράση των οποίων έχει «γιγαντωθεί» επικίνδυνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα της Εισαγγελίας με αφορμή τις επώνυμες καταγγελίες ανθρώπων που δεν αντέχουν τις απειλές των τοκογλύφων σε βάρος της ζωής τους αλλά και των οικογενειών τους.

Σε απελπισία Δικηγόροι του Ηρακλείου ανέφεραν στο «Εθνος» ότι είναι η πρώτη φορά στην πολυετή επαγγελματική τους σταδιοδρομία που μέσα στο κατακαλόκαιρο εργάζονται πυρετωδώς. Απελπισμένοι πελάτες, όπως περιγράφουν, εκλιπαρούν για τη νομική τους βοήθεια προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν από την περιουσία τους και κυρίως να γλιτώσουν τη φυλακή. Κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να καθυστερήσουν τα προγράμματα εκπλειστηριασμών ή προσπαθούν να κάνουν διακανονισμό των χρεών τους. Στην ουσία, όμως, είναι σαν να «αγοράζουν» χρόνο και επιπλέον επιβαρύνονται με τα δικαστικά έξοδα.
Ενταγμένοι πολλοί στις «μαύρες» λίστες των τραπεζών, αδυνατούν να προβούν σε νέες δανειοδοτήσεις. Μέσα στην απόγνωσή τους στρέφονται στα κυκλώματα τοκογλυφίας και αυτό είναι η... ταφόπλακά τους.
Αποκαλυπτικά της δραματικής κατάστασης είναι τα στοιχεία που προέρχονται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου και τα Ειρηνοδικεία του νομού, με βαρόμετρο φυσικά αυτό της πόλης του Ηρακλείου.
Οπως αποκαλύπτεται, μέσα στο 2009 οι διαταγές πληρωμής και οι κατασχέσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα τα χειρότερα να αναμένονται από το φθινόπωρο.
Να σημειωθεί ότι οι διαταγές πληρωμής που εκδίδονται από το Ειρηνοδικείο αφορούν σε ποσά της τάξης μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά αρμόδιο είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΩΝ Ειρηνοδικείο Ηρακλείου: Το 2008 εξέδωσε συνολικά 2.024 αποφάσεις διαταγών πληρωμής, ενώ μέχρι και τις 15 Ιουλίου του 2009 είχαν εκδοθεί 3.514 αποφάσεις. Ο αριθμός αυτός είναι τρομακτικός αν αναλογιστεί κανείς ότι υπολείπονται περισσότεροι από πέντε μήνες για να κλείσει το έτος. Από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου το 2008 είχαν εκδοθεί 1.026 αποφάσεις διαταγών πληρωμής, ενώ μέσα στο 2009 μέχρι και προχθές είχαν εκδοθεί 1.534 αποφάσεις. Θεαματική, όμως, αύξηση καταγράφεται και στις αιτήσεις κατασχέσεων που έχουν κατατεθεί στα Ειρηνοδικεία του νομού.
Πρόκειται για κατασχέσεις που αφορούν ακίνητα, αυτοκίνητα και γενικότερα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.
Ειδικότερα: * Ειρηνοδικείο Ηρακλείου:

Το 2008 είχαν κατατεθεί αιτήσεις κατασχέσεων σε 1.074 περιπτώσεις, ενώ μέχρι και προχθές είχαν κατατεθεί 691 αιτήσεις κατασχέσεων.
* Ειρηνοδικείο Χερσονήσου: Το 2008 οι αιτήσεις κατάσχεσης ήταν 168, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2009 οι κατασχέσεις ήταν 103. * Ειρηνοδικείο Μοιρών: 178 αιτήσεις κατασχέσεων είχαν κατατεθεί το 2008, ενώ μέχρι και προχθές μέσα στο 2009 είχαν κατατεθεί 108 κατασχέσεις. * Ειρηνοδικείο Πύργου: Το 2008 οι κατασχέσεις ήταν 88, ενώ μέχρι και τα μέσα Ιουλίου 2009 ήταν 60. * Ειρηνοδικείο Βιάννου: Το 2008 οι κατασχέσεις ήταν 10. Στις 9 έχουν φτάσει για το πρώτο επτάμηνο του 2009. * Ειρηνοδικείο Καστελίου: Αύξηση κατά 90% παρουσιάζουν οι πλειστηριασμοί στο Καστέλι, ενώ 100% είναι η αύξηση στις διαταγές πληρωμής, σύμφωνα με τη μοναδική υπάλληλο του Ειρηνοδικείου Καστελίου.Ειδικότερα, το 2008 οι πλειστηριασμοί ήταν 11, ενώ δέκα ήταν οι διαταγές πληρωμής.
Σε σχέση με το 2009, μέχρι και προχθές, οι πλειστηριασμοί ήταν 19 ενώ οι διαταγές πληρωμής ήταν 24.
ΜΑΥΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ Αύξηση και στα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η κατάσταση σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αγορά του Ηρακλείου. Αν και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις πτωχεύσεις των εταιρειών, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου αναφορικά με τις δηλώσεις διακοπών της λειτουργίας επιχειρήσεων είναι ενδεικτικά της οικονομικής κρίσης.
Την τελευταία πενταετία, 10.668 επιχειρήσεις έκαναν δήλωση έναρξης λειτουργίας, ωστόσο μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα περισσότερες από τις μισές, 7.006, προέβησαν σε δήλωση διακοπής λειτουργίας.
Για πρώτη φορά, ωστόσο, μέσα στο 2009 οι επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη λειτουργίας πάνε «τσίμα τσίμα» με αυτές που διακόπτουν τη λειτουργία τους και κατεβάζουν ρολά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το 2009 μέχρι και σήμερα δήλωσαν έναρξη λειτουργίας 833 επιχειρήσεις και έκλεισαν 702.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ ''Έθνος''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου