Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Νέοι θεσμοί της ΕΛΑΣ στο Μυλοπόταμο

Την αποκατάσταση των σχέσεων της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομικών και πολιτών των ορεινών χωριών του Μυλοποτάμου αλλά και την εξοικείωση των δεύτερων και κυρίως των παιδιών με την «στολή», έχει στόχο η πρωτοβουλία της ηγεσίας της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. να θέσει σε τροχιά καθιέρωσης και υλοποίησης με δυο νέους θεσμούς. Πρόκειται για την πεζή αστυνόμευση και τον τοπικό αστυνόμο.
Ο πρώτος θεσμός αφορά πεζές περιπολίες αστυνομικών στα χωριά Ανώγεια-Ζωνιανά-Λιβάδια-Κράνα-Αξό και ο δεύτερος αφορά την υπηρεσία μόνιμου αστυνόμου στα Ζωνιανά που θα επιλαμβάνεται προβλημάτων της καθημερινότητας των κατοίκων του χωριού, αστυνομικής φύσεως.



Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι σχέσεις των δυο πλευρών στην περιοχή, είναι «διαταραγμένες» για πολλά χρόνια σε σημείο που οι αστυνομικοί να αποτελούν «κόκκινο πανί» για μερίδα κατοίκων των παραπάνω χωριών και δεν έχουν διστάσει επανειλημμένα, στο παλαιότερο αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, να χειροδικήσουν, να υβρίσουν ακόμα και να πυροβολήσουν εναντίον τους.

Ίσως σήμερα οι συνθήκες να έχουν αλλάξει, να έχουν ωριμάσει για την αποκατάσταση των σχέσεων κατοίκων-ένστολων, για την εξοικείωση των πρώτων και ειδικότερα των μικρών παιδιών της περιοχής με την «στολή», με τη νομιμότητα, με το ίδιο το κράτος. Αυτό πιστεύει και η τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ελπίζοντας πως οι δύο θεσμοί θα ευδοκιμήσουν, δεν θα εμφανιστούν αντιδράσεις και ότι οι αστυνομικοί θα τύχουν φιλικής αντιμετώπισης όπως και οι ίδιοι θα αντιμετωπίζουν τους πολίτες.

Χθες, στο Α.Τ. Ανωγείων, συναντήθηκε η τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς των δήμων Ανωγείων και Κουλούκωνα και της κοινότητας Ζωνιανών. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Κρήτης Ν. Μπεσίρης και ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου Μ. Παραβολιδάκης, ενημέρωσαν τους δεύτερους για την εφαρμογή των νέων θεσμών και ζήτησαν την στήριξη τους προκειμένου να «περπατήσουν» και να γίνουν συνείδηση των κατοίκων. Οι δυο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., απευθυνόμενοι στους δημάρχους, στους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και στους διευθυντές των σχολείων, εξήγησαν το στόχο της καθιέρωσης των θεσμών, τους παρακάλεσαν να αναλάβουν και οι ίδιοι πρωτοβουλίες ώστε να μυήσουν με τη σειρά τους γονείς και μαθητές για την αναγκαιότητα εφαρμογής τους, ενώ εξέφρασαν την πρόθεση τους να μετάσχουν σε κοινές δράσεις που αφορούν την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για θέματα που αφορούν τα ναρκωτικά, τη νεανική παραβατικότητα, την οδική ασφάλεια.

Για την πεζή αστυνόμευση στα ορεινά χωριά θα διατεθούν δυο αστυνομικοί σε καθημερινή βάση ενώ ο τοπικός αστυνόμος των Ζωνιανών θα εκτελεί οκτάωρη υπηρεσία καθημερινά, σε γραφείο που παραχώρησε η κοινότητα, στο κτίριο πολλαπλών χρήσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΝΕΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Πεζή αστυνόμευση και τοπικός αστυνόμος στον ορεινό Μυλοπόταμο

• Στόχος η εξοικείωση των πολιτών με τους ένστολους • «Οι τοπικοί φορείς να καταδικάζουν τα περιστατικά βίας»


Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να αρχίσει η εφαρμογή του θεσμού της πεζής αστυνόμευσης στα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου: Ανώγεια, Ζωνιανά, Λιβάδια, Αξός, Κράνα. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν δυο αστυνομικοί που θα εκτελούν υπηρεσία σε καθημερινή βάση. Μέχρι σήμερα, στις παραπάνω περιοχές υπήρχαν μόνο αυτο-κινούμενες αστυνομικές περιπολίες ενώ ο αστυνομικός δεν ήταν εύκολα αποδεκτός από μερίδα των κατοίκων. Το πόσο αποδεκτός θα γίνει μέσω του νέου θεσμού αποτελεί ένα ζητούμενο. Σίγουρα, δεν μπορεί να συνεχίζεται η «αντιπαλότητα» των δυο πλευρών.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, επιθετικά περιστατικά εις βάρος ένστολων έχουν στιγματίσει την περιοχή και η εποχή απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος νομιμότητα -αστυνόμευση-κράτος. Βεβαίως, οι ένστολοι δεν θα εμφανιστούν ως «σερίφηδες» στον ορεινό Μυλοπόταμο-ή τουλάχιστον δεν πρέπει-αλλά ως εκπρόσωποι της πολιτείας με συγκεκριμένα καθήκοντα, με φιλική διάθεση αλλά με διακριτό ρόλο.

Επί πλέον, σύντομα θα εφαρμοστεί ο θεσμός του τοπικού αστυνόμου στα Ζωνιανά. Αστυνομικός, για πρώτη φορά θα κάνει την υπηρεσία του σε γραφείο μέσα στο χωριό, σε οκτάωρη καθημερινή βάση και θα επιλαμβάνεται προβλημάτων της καθημερινότητας που άπτονται των αστυνομικών καθηκόντων.

«Σκοπός του μέτρου της πεζής αστυνόμευσης είναι η άμεση ανταπόκριση στα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων και παράλληλη αντιμετώπιση τους, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, την εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες, την αποκατάσταση των σχέσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης αστυνομικών και πολιτών», εξηγεί ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου ταξίαρχος Μανώλης Παραβολιδάκης ενώ σε σχέση με το τι ακριβώς θα κάνουν οι πεζοί αστυνομικοί, λέει:

«Οι αστυνομικοί αυτοί θα δέχονται τα παράπονα και τις καταγγελίες των πολιτών, θα τις καταγράφουν και εφ΄ όσον μπορούν θα επεμβαίνουν άμεσα για την επίλυση τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους να επιλαμβάνονται περαιτέρω, με την υποχρέωση όμως να γνωστοποιούν στον καταγγέλλοντα τις ενέργειες που έχουν γίνει. Η παρέμβαση τους και η επίλυση των προβλημάτων θα γίνεται αρχικά με νουθεσίες, παραινέσεις, παρατηρήσεις, βεβαιώσεις παραβάσεων κ.λπ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή για τις παραβάσεις που θα διαπράττονται ενώπιον των αστυνομικών και προπάντων όταν αυτές γίνονται με προκλητικό τρόπο». Σύμφωνα με τον Α.Δ., οι δύο αστυνομικοί θα γνωστοποιούν στον διοικητή του Α.Τ. Ανωγείων τις περιπτώσεις που αφορούν παραβάσεις ανηλίκων και εκείνος θα ενημερώνει τους γονείς τους για ενδεχόμενες συνέπειες αν δεν συνετιστούν.

Σε σχέση με τον θεσμό του τοπικού αστυνόμου, ο αστυνομικός διευθυντής εξηγεί:

«Με τον θεσμό αυτό στοχεύουμε να επιτύχουμε την εξοικείωση μεταξύ των δυο πλευρών. Πρόθεση μας είναι να εξοικειωθεί με τη στολή του αστυνομικού ή με το κράτος αν θέλετε, ο πολίτης της περιοχής. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τους άνδρες του ΤΑΕ που φέρουν πλήρη αστυνομική εξάρτιση, όπλα κ.λπ. Ο τοπικός αστυνόμος θα είναι φιλικός, θα έχει περισσότερο ρόλο συμβουλευτικό. Θα έχει το γραφείο του στο κτίριο της κοινότητας και το ωράριο του θα είναι 7.30 έως 3. Οποιοδήποτε μικροπεριστατικό της τοπικής κοινωνίας, αστυνομικής φύσεως, θα επιλύεται απ’ αυτόν και δεν θα χρειάζεται οι κάτοικοι να μετακινούνται αλλού».

Η καθιέρωση των δυο παραπάνω θεσμών είναι μια πρωτοβουλία του αστυνομικού διευθυντή Ρεθύμνου ταξίαρχου Μ. Παραβολιδάκη. Χθες, μαζί με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή περιφέρειας Κρήτης Ν. Μπεσίρη, ύστερα από πρόσκληση του πρώτου, συναντήθηκαν με τους φορείς της παραπάνω περιοχής, τους ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία και ζήτησαν την στήριξη τους για την εφαρμογή των νέων αυτών μέτρων.

Δήμαρχοι, διευθυντές των σχολείων και εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

«Στόχος μας είναι η αστυνομία να έρθει κοντά στους κατοίκους του ορεινού Μυλοποτάμου και εκείνοι να εξοικειωθούν με την παρουσία τους. Εν όψει αυτού, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με ένα νέο θεσμικό μέτρο το οποίο σκεφτήκαμε, δηλαδή τις πεζές περιπολίες των αστυνομικών μέσα στα χωριά της περιοχής. Επίσης, έχει ήδη προωθηθεί η διαδικασία για τον τοπικό αστυνόμο στα Ζωνιανά. Η σημερινή συζήτηση με τους φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και χρήσιμη. Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική κοινότητα αποφασίσαμε εξειδικευμένοι αστυνομικοί να κάνουν διαλέξεις στα σχολεία όλων των βαθμίδων έτσι ώστε να αποκτήσουν κυκλοφοριακή αγωγή οι μαθητές, τα νέα παιδιά να ενημερωθούν για τα ναρκωτικά και για άλλα κοινωνικά θέματα», δήλωσε ο υποστράτηγος κ. Μπεσίρης.

«Ζητήσαμε και χρειαζόμαστε τη βοήθεια των φορέων. Πρέπει να στηρίξουν τους δυο αυτούς θεσμούς, με ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, με παρότρυνση τους, με προτροπή για συνεργασία τους με τους πεζούς αστυνομικούς και τον τοπικό αστυνόμο. Με ενημέρωση των μαθητών από τους διευθυντές των σχολείων και κατάλληλες παραινέσεις και συμβουλές για την αποδοχή της εφαρμογής των νέων μέτρων. Δηλώσαμε την πρόθεση μας στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στους πολιτιστικούς φορείς, να γίνουν ομιλίες από έμπειρους αξιωματικούς, με παρουσίαση θεμάτων οδικής ασφάλειας, ναρκωτικών, νεανικής παραβατικότητας κ.λπ., εφ’ όσον το επιθυμούν και το προγραμματίσουν», επεσήμανε ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη παρέμβασης των τοπικών φορέων σε κάθε σοβαρή περίπτωση βίας που παρατηρείται εναντίον πολιτών ή αστυνομικών.

«Δεν μπορεί μετά από κάποια επιθετική συμπεριφορά ή περιστατικό βίας εναντίον αστυνομικών ή άλλων πολιτών, οι τοπικοί φορείς να μην εμφανίζονται πουθενά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τέτοια περιστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ιδιαίτερα όταν δεν στιγματίζονται από τις τοπικές κοινωνίες ώστε να μην επαναλαμβάνονται», τόνισε ο κ. Παραβολιδάκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ήταν παρών μεν στη χθεσινή συνάντηση ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του σε ερώτηση δημοσιογράφου αν προτίθεται και ο ίδιος να καταθέσει κάποια πρόταση στη διάρκεια της συζήτησης.

«Εγώ πάντα κάνω προτάσεις. Τις κάνω όμως στα αρμόδια όργανα και αυτά δεν είναι η αστυνομία αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί. Εκεί τις καταθέτω», είπε.
Ρεθυμνιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου