Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Θρήνος στην αγορά με 194 νέα λουκέτα

Του Βαγγέλη Βαρδάκη
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αρνητικό -δυστυχώς- είναι το επιχειρηματικό ισοζύγιο στο Νομό Ηρακλείου, αναφορικά με το άνοιγμα και το κλείσιμο εμπορικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνέπεια βεβαίως της οικονομικής κρίσης αλλά και της εντεινόμενης ύφεσης που παρουσιάζει την τελευταία διετία η εγχώρια αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι τον προηγούμενο μήνα έκλεισαν συνολικά 194 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άνοιξαν 167, που καταδεικνύει την αυξανόμενη αντιαναπτυξιακή πορεία του τόπου.
Την ίδια ώρα, ο απολογισμός της πασχαλινής τοπικής αγοράς, σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, μάλλον είναι απογοητευτικός, αφού είχαν δημιουργηθεί μεγαλύτερες προσδοκίες για εισπράξεις που δεν… ήρθαν, με τους Ηρακλειώτες καταναλωτές να είναι διστακτικοί στις αγορές τους και την πλειονότητα αυτών να ψωνίζουν με μετρημένα… κουκιά-ρευστό και όχι πιστωτική κάρτα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλη Κουμαντάκη, είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι η αγορά θα δούλευε τη Μ. Εβδομάδα, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Κάνοντας σύγκριση με το Πάσχα του 2009 -οπότε και η οικονομική κρίση ήταν ήδη σε εξέλιξη-, η κίνηση φέτος σαφώς ήταν μειωμένη. Το οικονομικό κλίμα είναι κακό, επισημαίνει ο πρόεδρος των εμπόρων, κάτι που επηρεάζει τους καταναλωτές αναμφισβήτητα, ενώ είχαμε και τις περικοπές στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά.
«Η αγορά τη Μ. Εβδομάδα κινήθηκε τη Μ. Δευτέρα, όπως επίσης τη Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, και μιλάμε για ψώνια που ήταν απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό όχι κάτι παραπάνω, και πρόσθετο» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Ενδεικτικό των συνεπειών της αρνητικής πορείας στην τοπική αγορά είναι το γεγονός ότι το μήνα Μάρτιο του παρόντος έτους, το «μάρμαρο» της κρίσης πλήρωσαν για άλλη μια φορά οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αφού λουκέτο αναγκάστηκαν να βάλουν 49 από αυτές, ενώ άνοιξαν 21. Ισχυρότατο πλήγμα συνεχίζει να δέχεται όμως και το τοπικό εμπόριο, αφού 78 καταστήματα επίσης έβαλαν λουκέτο ελλείψει καταναλωτών.
Τα λουκέτα των επιχειρήσεων αυτών, αναπόφευκτα σε επίπεδο νομού, πρόσθεσαν και άλλους ανέργους στις λίστες του τοπικού ΟΑΕΔ, καθώς χάθηκαν δεκάδες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ, Μανόλη Σφυρή, τον προηγούμενο μήνα έκλεισαν τέσσερις βιομηχανικές επιχειρήσεις, 49 βιοτεχνικές, 78 εμπορικές και 63 ελεύθεροι επαγγελματίες άλλαξαν επάγγελμα.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό που επηρέασε περαιτέρω την καθοδική πορεία της αγοράς είναι και το γεγονός της περικοπής μισθών και επιδομάτων από τους δημοσίους υπαλλήλους, εξέλιξη που αποτυπώθηκε αυτόματα και στην τοπική αγορά. Οι ίδιοι οι έμποροι παραδέχονται ότι οι πελάτες τους, δημόσιοι υπάλληλοι κατά πλειοψηφία, για πρώτη φορά φέτος περιόρισαν τις αγορές σε ένδυση και υπόδηση, επηρεαζόμενοι σαφέστατα από την πρώτη περικοπή που δέχτηκαν στο μισθό τους κατά 30% στο Δώρο του Πάσχα, που κατά μέσο όρο μεταφράζεται στην απώλεια εισοδήματος από 130 έως 150 ευρώ. Οι έμποροι ανησυχούν ότι και οι επερχόμενες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, επίσης κατά 30% στο Δώρο αδείας αλλά και στο Δώρο των Χριστουγέννων, θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα της αγοράς.
Είναι λογικό, επισημαίνουν οι έμποροι, ότι σε όλες τις οικογένειες που υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχει ήδη ριζική αναθεώρηση του μηνιαίου προϋπολογισμού σε σχέση με την καταναλωτική τους συμπεριφορά, γεγονός που πιέζει περαιτέρω και την αγορά προς τα κάτω.
Από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης μας επισημαίνεται μάλιστα ότι οι γονείς δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι το φετινό Πάσχα περιορίστηκαν να ψωνίσουν για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους και άφησαν τελευταίους τους εαυτούς τους από το περίσσευμα του Δώρου του Πάσχα, αν τελικά υπήρχε...

Ξόδεψαν για τον πατροπαράδοτο οβελία αλλά έκαναν οικονομία στο σούπερ-μάρκετ
Ενα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της πασχαλινής αγοράς ήταν ότι οι καταναλωτές σε τοπικό επίπεδο έκαναν επίσης… οικονομία στις αγορές τους στα σούπερ-μάρκετ, ενώ, αντίθετα, έκαναν κουμάντο, προκειμένου να μη στερηθούν τον πατροπαράδοτο οβελία. Κερδισμένοι βγήκαν λοιπόν οι κρεοπώλες, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι για τις πωλήσεις που έκαναν κυρίως τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο σε αμνοερίφια. Τα πρώτα στοιχεία, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι πωλήσεις στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ της πόλης το φετινό Πάσχα ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρυσι από 10% έως 15%.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς, πάντως, επισημαίνουν ότι τα νοικοκυριά έχουν πιάσει τα όρια τους και αρχίζουν να κόβουν και από τις αγορές τους από το σούπερ-μάρκετ, ενώ ολοένα και περισσότερο οδηγούνται στις αγορές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που είναι φθηνότερα έως και 50% σε σχέση με τις επώνυμες μάρκες αγαθών. Αντίθετα, οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ ιδιωτικής ετικέτας, όπως είναι τα LIDL και τα DIA, είναι οι κερδισμένοι της Πασχαλινής αγοράς, καθώς είδαν για δεύτερη χρονιά τις ημέρες του Πάσχα να εκτοξεύονται οι πωλήσεις τους στα ύψη. Εκπρόσωπος αλυσίδας σούπερ-μάρκετ στο Ηράκλειο, ερμηνεύοντας το γεγονός, μας ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ότι, ενώ στις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ ιδιωτικής ετικέτας τα τελευταία χρόνια οι εισπράξεις τους κυρίως προερχόταν από τους οικονομικούς μετανάστες, το τελευταίο εξάμηνο οι εισπράξεις των συγκεκριμένων σούπερ-μάρκετ είναι μοιρασμένες στη μέση, δηλαδή προέρχονται τόσο από οικονομικούς μετανάστες όσο και από Ελληνες καταναλωτές, κυρίως εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και βεβαίως ανέργους, οι οποίοι περιορίζουν πλέον τις αγορές τους σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Στο μεταξύ, πάνω από 300 εμπορικές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο, λόγω του κακού οικονομικού κλίματος που καταγράφεται στην αγορά, έχουν ήδη υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις του προγράμματος «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» του ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου χορηγείται έκπτωση τουλάχιστον 10% σε όλους τους καταγεγραμμένους ανέργους.

Ο αριθμός των εμπορικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα το επόμενο διάστημα αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί. Επίσης, αυξητικός είναι ο αριθμός των καταστημάτων που κάνουν εκπτώσεις στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες του νομού, ενώ και τα καταστήματα με προσφορές σε συγκεκριμένα είδη ολοένα αυξάνουν μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των χειμερινών εκπτώσεων.

"ΤΟΛΜΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου