Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Οι παντρεμένοι 60ρηδες έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση και η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ξεκινά από το χαμηλότερο επίπεδό της στους νέους, αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου και φτάνει στο αποκορύφωμά της περίπου στην ηλικία των 60 ετών στους άνδρες. Όμως στη συνέχεια, η συνταξιοδότηση και η φθορά της υγείας προκαλούν μείωση της αυτοεκτίμησης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον Ούρλιχ Ορθ, η οποία δημοσιεύτηκε στο "Journal of Personality and Social Psychology" (Περιοδικό Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας), σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", μελέτησε πάνω από 3.600 άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 104 ετών, και αξιολόγησε το επίπεδο αυτοεκτίμησής τους διαχρονικά.


Οι γυναίκες διαπιστώθηκε ότι έχουν λιγότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σε σχέση με τους άνδρες, φτάνοντας στο ίδιο επίπεδο με τους τελευταίους μόνο μετά τα 80 τους. Όσοι έχουν καλύτερη εκπαίδευση, υψηλότερο εισόδημα, καλύτερη υγεία και εργασία, είναι πιθανότερο να έχουν και υψηλότερο αίσθημα αυτοεκτίμησης, ιδίως όσο μεγαλώνουν.

Επίσης όσοι έχουν ευτυχισμένο γάμο, αναφέρουν και μεγαλύτερα επίπεδα αυτοεκτίμησης, όμως μετά τα 60 τους η αυτοεκτίμησή τους υποχωρεί όσο και εκείνων που δεν είχαν την τύχη ενός πετυχημένου γάμου. "Μια ευτυχισμένη σχέση δεν προστατεύει ένα πρόσωπο από την μείωση της αυτοεκτίμησης, που τυπικά συμβαίνει όσο προχωρά η ηλικία του", σύμφωνα με την μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου