Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Πρώην επίσκοπος κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικο

Πρώην καθολικός επίσκοπος παραδέχτηκε ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά έναν ανήλικο πριν από 20 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Νορβηγίας. "Η Καθολική Εκκλησία στη Νορβηγία έχει συγκλονιστεί μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην επίσκοπος (Γκέοργκ) Μίλερ του Τροντχάιμ (νότια Νορβηγία) παραδέχτηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά έναν ανήλικο και ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αποχώρησε από τα καθήκοντά του πέρυσι", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο 58χρονος Μίλερ που γεννήθηκε κοντά στην πόλη Τρέβες της Γερμανίας αποχώρησε ξαφνικά από την επισκοπή της πόλης Τροντχάιμ πέρυσι τον Ιούνιο.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την παιραίτησή του στη διάρκεια κηρύγματος αλλά τότε τα αίτιά της αποδόθηκαν σε προβλήματα συνεργασίας με την αδελφότητα των κληρικών. Σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα Adresseavisen που αποκάλυψε την υπόθεση, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν πριν από 20 χρόνια όταν ο Μίλερ ήταν ιερέας στο Τροντχάιμ.

Το θύμα, ένα αγόρι από την εκκλησιαστική χορωδία, σήμερα ηλικίας περίπου 30 ετών, έλαβε αποζημίωση 40.000 κορώνες Νορβηγίας (67.000 δολάρια) από την εκκλησία. Το Βατικανό γνώριζε την υπόθεση από τον Ιανουάριο του 2009 και άρχισε τη διενέργεια έρευνας. Ο Μίλερ, αντιμέτωπος με τους ισχυρισμούς αυτούς, παραδέχτηκε την ενοχή του και έφυγε από τη Νορβηγία. Οι λεπτομέρειες της σοβαρής αυτής περίπτωσης δεν είχαν δημοσιοποιηθεί "ύστερα από αίτημα του θύματος", εξηγεί η εκκλησία στην ανακοίνωσή της.

Ο Μίλερ, ιερέας από το 1979 και επίσκοπος Τροντχάιμ από το 1997 έως το 2009, κατά την εξέτασή του ομολόγησε ότι το αγόρι της χορωδίας ήταν το μόνο που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και είπε ότι δεν υπήρξαν άλλα θύματα, σύμφωνα με την εκκλησία της Νορβηγίας. Σχεδόν το 80% των 4,8 εκατομμυρίων Νορβηγών είναι μέλη της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Νορβηγίας, ενώ η Καθολική Εκκλησία έχει 46.000 πιστούς.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σείεται τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις σειράς σκανδάλων παιδεραστίας. Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος κατηγορείται ότι είχε καλύψει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν επικεφαλής της επιτροπής για την ορθότητα της πίστης.


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου