Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Ξηλώνονται 15 κεραίες κινητής στο Ρέθυμνο

Τη στιγμή που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στρέφονται στον πρωθυπουργό για λύσεις στην ανάπτυξη των δικτύων τους, ο νομάρχης Ρεθύμνου ετοιμάζεται ν’ αφήσει τον νομό χωρίς κάλυψη κινητής τηλεφωνίας.
Οπως γνωστοποιήθηκε στις τρεις εταιρείες, σύντομα θα ξεκινήσει το έργο της κατεδάφισης των 15 κεραιών κινητής που βρίσκονται και λειτουργούν στα όρια του νομού καθώς η διεύθυνση πολεοδομίας της νομαρχίας τις χαρακτηρίζει αυθαίρετες.
Μάλιστα ο εργολάβος που ανέλαβε ύστερα από διαγωνισμό το έργο της κατεδάφισης των 15 κεραιών, θα στείλει τον λογαριασμό ύψους 50.000 ευρώ στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών, οι κεραίες κρίθηκαν παράνομες από την πολεοδομία της νομαρχίας Ρεθύμνου, καθώς δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εγκρίσεις των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι ΜΠΕ έχουν υποβληθεί μέσα στο τελευταίο 18μηνο για έγκριση στην Περιφέρεια Κρήτης -όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία- χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη εγκριθεί.
Τα στελέχη της κινητής χαρακτηρίζουν παράνομες τις ενέργειες της πολεοδομίας, η οποία ενεργεί υπό την πίεση περιοίκων.

Η περίπτωση του νομού Ρεθύμνου δεν είναι μοναδική. Πριν από το Πάσχα είχε μείνει χωρίς κινητή τηλεφωνία η πόλη του Καστελίου Κισσάμου, ενώ δεκάδες είναι οι αντίστοιχες περιπτώσεις κάθε μήνα που κάποια υπηρεσία ή οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης ζητά την κατεδάφιση μιας κεραίας κινητής.
Οι τρεις εταιρείες έχουν απευθυνθεί στον πρωθυπουργό, μέσω επιστολής που απέστειλαν οι επικεφαλής τους.
Στην επιστολή οι εκπρόσωποι της κινητής τηλεφωνίας αναφέρουν ότι μέχρι τώρα έχει νομιμοποιηθεί μόλις το 8% των κεραιών, καθώς η διαδικασία αδειοδότησης καθυστερεί στις εγκρίσεις των ΜΠΕ.
«Μέχρι σήμερα, η πρόοδος των περιβαλλοντικών εγκρίσεων είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, με λιγότερο από το 8% των έξι χιλιάδων που απαιτούνται να έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές», αναφέρει η επιστολή των εκπροσώπων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προς τον πρωθυπουργό. Οι τρεις εταιρείες κάνουν λόγο στον πρωθυπουργό για περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στον αέρα, ενώ ρίχνουν ευθύνες στη δημόσια διοίκηση.
«Μετά λύπης μας σάς αναφέρουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των δημοσίων αρχών δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα μέτρα που προβλέπονται από τη νέα νομοθεσία».
Η επιστολή που εστάλη 30/6/2009 στον πρωθυπουργό προτείνει τρία μέτρα θεραπείας του προβλήματος στην ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας: – Επιτάχυνση της διαδικασίας εγκρίσεων από τις περιφέρειες της χώρας (ειδικά εκείνες της Αττικής, Ν. Αιγαίου και της Κρήτης). – Τροποποιήσεις των ρυθμίσεων του ν. 3431/2006 (άρθρο 31) που αφορά την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και – Ορισμό της ΕΕΤ&Τ ως κεντρικό σώμα συντονισμού της διαδικασίας αδειοδότησης των κεραιών.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνονται στον πρωθυπουργό. Το ίδιο είχαν πράξει πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, αυτή τη φορά η επιστολή υπογράφεται από τους μετόχους (Μ. Κομπς, Vodafone, N. Σαουίρις, Wind Hellas και Γ. Κέρκοφ, Deutsche Telekom), δείχνοντας ότι η ενόχληση έχει φτάσει πλέον εκτός Ελλάδος.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι εταιρείες, πέρα από την οικονομική κρίση και την απουσία πολιτικής ανάπτυξης δικτύων, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν επιπροσθέτως μέτρα της κυβέρνησης (φορολόγηση υπηρεσιών, ταυτοποίηση καρτοκινητών κ.λπ.) που αυξάνουν το κόστος τους.


''Καθημερινή''

2 σχόλια:

  1. ..προκαλουν αηδια οσα εχετε κανει,κυριε καθαρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θάθελα να ξέρω αν τους κόψουν το σήμα όπως έγινε στο Καστέλλι; Εχω μεγάλη περιέργεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή