Υποχρεωτική είναι ήδη από την 1η Ιουλίου η αναγραφή της καταγωγής για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και το παρθένο ελαιόλαδο, στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στο λιανικό εμπόριο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου (ΣΕΒΙΤΕΛ): - στα εξαιρετικά παρθένα ή τα παρθένα ελαιόλαδα θα αναγράφεται υποχρεωτικά στη σήμανση, αν είναι ελληνικής καταγωγής ή καταγωγής από κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από μία τρίτη - εκτός Ε.Ε. - χώρα, με αναφορά της συγκεκριμένης χώρας. - στα μείγματα εξαιρετικών παρθένων ή παρθένων ελαιόλαδων θα αναγράφεται:
α) «μείγμα ελαιόλαδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή αναφορά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όταν αυτά προέρχονται από περισσότερα του ενός κράτη - μέλη.
β) «μείγμα ελαιόλαδων εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή αναφορά στη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όταν πρόκειται για εκτός Ε-Ε χώρες.
γ) «μείγμα ελαιόλαδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη» ή αναφορά στην καταγωγή Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη, όταν τα ελαιόλαδα προέρχονται από χώρες εντός και εκτός της Ε-Ε. - στις περιοχές προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), θα ακολουθείται η ειδική νομοθεσία αυτών των κατηγοριών, όπως προβλέπεται στον Καν.(ΕΚ) 510/2006.
Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας παρθένων ελαιόλαδων, ελαιόλαδων και πυρηνέλαιων υποχρεούνται πλέον να έχουν έγκριση και να εφοδιάζονται με αλφαριθμητικό αριθμό αναγνώρισης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο εν λόγω αριθμός της μορφής EL 40 X X X αναγράφεται υποχρεωτικά στην ετικέτα των προϊόντων.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η πώληση χύμα ελαιόλαδων.
Τα ελαιόλαδα μπορούν να κυκλοφορούν στον τελικό καταναλωτή, αλλά και στα εστιατόρια, τα νοσοκομεία, τις καντίνες και γενικά σε όλα τα σημεία μαζικής εστίασης μόνο προσυσκευασμένα, σε επώνυμες συσκευασίες το ανώτερο μέχρι 5 λίτρα και να αναγράφουν στη συσκευασία τους όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
Τρίτη 14 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου