Του Βαγ. Βαρδάκη
Καταστροφική χαρακτηρίζεται η φετινή τουριστική περίοδο στο δήμο Γουβών, ενώ στο Κοκκίνη Χάνι -από τις τουριστικότερες περιοχές της Κρήτης τις προηγούμενες δεκαετίες- οι επαγγελματίες… κλαίνε τη μοίρα τους χωρίς υπερβολή, καθώς βλέπουν καθημερινά τα μαγαζιά τους να παραμένουν χωρίς πελάτες λόγω έλλειψης τουριστών.
Τα τουριστικά καταστήματα ιδιαίτερα στο Κοκκίνη Χάνι περνούν λόγω ανύπαρκτου τουρισμού μια πτώση στον τζίρο τους που ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 60%, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις τουριστικών καταστημάτων που έβαλαν δυστυχώς πρόωρα φέτος λουκέτο, ενώ κάποια άλλα δεν άνοιξαν καν τη φετινή σεζόν λόγω έλλειψης πελατείας…
Όπως επισημαίνουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό μέχρι και το μήνα Ιούλιο σε τίποτα δεν θύμιζε η περιοχή ότι αποτελεί μέρος όπου κάθε καλοκαίρι περνούν τις διακοπές τους οι Ευρωπαίοι.
Οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, καφετεριών, και μπαρ, όπως επισημαίνουν στην «Τ», παρακαλούν να έρθει κάθε εβδομάδα το Σαββατοκύριακο που η κίνηση αυξάνεται σημαντικά κυρίως από τους Ηρακλειώτες οι οποίοι φτάνουν στο Κοκκίνη Χάνι, για να κάνουν το μπάνιο τους και βεβαίως να καταναλώσουν κυρίως σε καφετέριες και ταβέρνες.
Αυτό που επισημαίνεται και από το δήμαρχο Γουβών κ. Νικολακάκη, ειδικά φέτος λόγω της πρωτόγνωρης κρίσης η ντόπια οικονομία στηρίζεται από την επισκεψιμότητα των Ηρακλειωτών ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Διαφορετικά η κατάσταση θα ήταν δραματική, καθώς όπως φαίνεται και από το σχετικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε, μέρα μεσημέρι ο κεντρικός δρόμος στο Κοκκίνη είναι άδειος…
Επαγγελματίες και κάτοικοι κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη κρίση φέτος και ο τουρισμός στην περιοχή είναι είδος προς εξαφάνιση…
Την ίδια ώρα τη φετινή χρονιά τόσο τα ξενοδοχεία στην περιοχή όσο και οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον κοινωνικό τουρισμό! Οι Έλληνες που έρχονται ειδικότερα με εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού για εβδομαδιαίες διακοπές, φαίνεται ότι μάλλον σώζουν μερικώς την παρτίδα, ενώ πολλοί είναι αυτοί από την υπόλοιπη Κρήτη που έχουν επιλέξει το δήμο Γουβών να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές με τα εισιτήρια του κοινωνικού τουρισμού.
Χαρακτηριστικά της φετινής δραματικής κατάστασης, τα όσα λέει η κ. Βιργινία που διατηρεί εδώ και χρόνια χρυσοχοείο στο Κοκκίνη Χάνι. Όπως αναφέρει οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν καταγράψει τεράστιες ζημιές φέτος, ενώ όσα τουριστικά μαγαζιά εξακολουθούν να είναι ανοιχτά, είναι ιδιόκτητα… που σημαίνει ότι δεν καταβάλλονται ενοίκια, διαφορετικά θα είχαν βάλει πρόωρα λουκέτο.
«Στο χρυσοχοείο που έχω βλέπω τους λιγοστούς τουρίστες που έχουμε φέτος να μπαίνουν στο μαγαζί και να ψωνίζουν για τους συγγενείς τους… φο μπιζού, γιατί η κρίση όπως αναφέρουν τους έχει φοβίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι δηλαδή διστακτικοί, υπολογίζουν το κάθε ευρώ που δίνουν, και όπως λένε το κάνουν αυτό γιατί δεν ξέρουν πότε η κρίση αυτή θα λάβει τέλος».
«Οι πρώτοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την περιοχή μας» Για τη ραγδαία μείωση του τουρισμού που παρουσιάζει τη φετινή περίοδο μια από τις άλλοτε τουριστικότερες περιοχές του νομού, το Κοκκίνη Χάνι, ο δήμαρχος Γουβών κ. Γιώργος Νικολακάκης επισημαίνει ότι τουλάχιστον από εδώ και στο εξής για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα πράγματα αναμένεται να είναι καλύτερα.
Όπως επισημαίνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα καταγράφηκε στην έναρξη της περιόδου και μέχρι τον Ιούλιο μήνα, που οι συγκεκριμένοι μήνες χωρίς καμία υπερβολή ήταν καταστροφικοί… «Πρέπει να τονίσω στο σημείο αυτό ότι η πληρότητα που θα έρθει στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια το δίμηνο αυτό, θα είναι μια πληρότητα που θα είναι μάλλον πλασματική. Και το λέω αυτό γιατί είναι συναρτημένη με τις πολύ χαμηλές τιμές των πακέτων.
Οι ξενοδόχοι πιέζονται ασφυκτικά από τους τουρ οπερέιτορ για μεγαλύτερες εκπτώσεις, που σημαίνει ότι μπορεί μέχρι τη λήξη της φετινής περιόδου οι αφίξεις τουριστών στο δήμο μας να είναι με θετικό πρόσημο σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο τα έσοδα θα είναι περιορισμένα λόγω των υψηλών εκπτώσεων.
Ευρύτερα υπάρχει διστακτικότητα των ξένων επισκεπτών μας να ξοδέψουν, να καταναλώσουν, που σημαίνει ότι το πλήγμα διευρύνεται και στους εμπλεκόμενους με το τουριστικό προϊόν επαγγελματίες». Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Γουβών, το ευτύχημα στο δήμο Γουβών είναι ότι η ντόπια οικονομία είναι μικτή και δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον τουρισμό.
«Κάπως φέτος, μπορούμε να πούμε ότι σώνεται μερικώς η κατάσταση από τους ημερήσιους επισκέπτες στο Κοκκίνη Χάνι και αναφέρομαι στους Έλληνες που έρχονται από άλλες περιοχές της Κρήτης, και ιδιαίτερα από την πόλη του Ηρακλείου, οι οποίοι και ενισχύουν σαφέστατα τη ντόπια οικονομία».
Δυστυχώς όμως η γενική κατάσταση δεν παύει να είναι οδυνηρή για τους περισσότερους επαγγελματίες που εμπλέκονται με τον τουρισμό στο Κοκκίνη Χάνι, που μετά βίας κρατούν ανοιχτά τις επιχειρήσεις τους.
«Η εικόνα αυτή, δηλαδή να καταγράφεται πτώση ίσως και πάνω από το 50% στην τουριστική εμπορική δραστηριότητα στο δήμο μας, μάλλον είναι πρωτόγνωρη τις τελευταίες δεκαετίες και είναι σαφώς αποτέλεσμα των συνεπειών της κρίσης. Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι συνήθως σε μια κρίση υπάρχει και μια… ουρά στο τέλος, που σημαίνει ότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη χρονιά.
Οι ενδείξεις πάντως μέχρι τώρα δεν είναι θετικές, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα».
Το δυσάρεστο είναι, επισημαίνει ο κ. Νικολακάκης, ότι φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης, κάποιες εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις στο Κοκκίνη Χάνι δεν άνοιξαν καν, ενώ κάποιες άλλες λόγω της πίεσης και της αναδουλειάς είναι δυστυχώς έτοιμες να κλείσουν ολοκληρώνοντας τη φετινή τουριστική περίοδο πρόωρα…
Εφημερίδα Τόλμη
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου