Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Μόδα τα πάρτι γρίπης στην Κρήτη

Του Μανώλη Κοκολάκη
«Πάρτι γρίπης» με «μενού» τον ιό Η1Ν1 για τους προσκεκλημένους οργανώνουν αλλοδαποί παραθεριστές, σε τουριστικές περιοχές της βόρειας Κρήτης.


Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες που τέθηκαν σε γνώση των υγειονομικών παραγόντων της Κρήτης, το τελευταίο διάστημα με «πρωταγωνιστές» τους αλλοδαπούς τουρίστες έχουν διοργανωθεί αλλεπάλληλα «πάρτι γρίπης» σε παραλίες του νησιού, στα οποία συμμετέχουν και Ελληνες.
Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες σε ένα από αυτά τα πάρτι φέρεται να είχε πάρει μέρος και ο 30χρονος Κρητικός, το τρίτο εξακριβωμένο κρούσμα της νέας γρίπης στην Κρήτη, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Η πρόσκληση «δέλεαρ», όπως αναφέρεται, των αλλοδαπών τουριστών στα πάρτι είναι η νυχτερινή «συνδιασκέδαση αγάπης» σε παραλίες. Ως επιχείρημά τους έχουν το ότι είναι προτιμότερο να νοσήσουν «ανώδυνα» το καλοκαίρι και να αποκτήσουν αντισώματα, παρά να αρρωστήσουν τον χειμώνα φοβούμενοι ταυτόχρονα και ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού.
Ωστόσο τα «πάρτι γρίπης» και η όλη μεθοδολογία των ξένων τουριστών που πηγαίνουν στο νησί με τον ιό Η1Ν1 προβληματίζουν τις τοπικές υπηρεσίες υγείας που ενημερώθηκαν χθες για τα όσα συμβαίνουν σε πολυσύχναστες παραλίες βόρεια του Νομού Ηρακλείου.

Παράλληλα οι τοπικές υπηρεσίες ελέγχουν την πληροφορία-καταγγελία που έλαβαν από συγκεκριμένη τουριστική περιοχή ότι ο 30χρονος, το νέο σοβαρό κρούσμα, συμμετείχε σε ένα από τα «πάρτι γρίπης». «Είναι τουλάχιστον εγκληματικό να ακολουθούνται τέτοιες συμπεριφορές από τους αλλοδαπούς και να τίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ίδιων αλλά και του ντόπιου πληθυσμού.
Παράλληλα οι συμπεριφορές αυτές υπονομεύουν και "τραυματίζουν" τον τουρισμό του νησιού μας», δήλωσε στο «Εθνος» παράγοντας της δημόσιας υγείας που έλαβε γνώση των καταγγελιών για τα «πάρτι γρίπης».
Μάλιστα για το γεγονός των απανωτών κρουσμάτων του ιού Η1Ν1 στο νησί μεσούσης της τουριστικής περιόδου ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Χαριτάκης συγκαλεί αύριο σύσκεψη στο Ηράκλειο.

Οπως είπε ο κ. Χαριτάκης, ο 30χρονος που διασωληνωμένος μεταφέρθηκε χθες στην Εντατική, νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική με αναπνευστικά προβλήματα και παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και το μεσημέρι διαπιστώθηκε ότι πάσχει από τη νέα γρίπη. Επίσης ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης ανέφερε ότι τα άλλα δύο σοβαρά περιστατικά του 33χρονου και του 42χρονου, που νοσηλεύονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζουν βελτίωση.

«Είμαστε σε συνεχή επιφυλακή και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την αντιμετώπιση της κατάστασης», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Χαριτάκης. Εν τω μεταξύ με φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι τους αναρρώνουν οι πέντε γιατροί και οι τρεις νοσηλευτές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Ωστόσο μεγάλη αγωνία υπάρχει από συγγενείς και φίλους, καθώς μία εκ των γιατρών που νοσεί είναι έγκυος.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου