Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΡΕΘΥΜΝΟ:Συγκροτήθηκε σήμερα συντονιστικό όργανο για την διαχείρηση της κρίσης της νέας γρίπης.

Σύσκεψη με θέμα την ετοιμότητα του Νομού αναφορικά στην αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Νομαρχία υπό την προεδρία του Νομάρχη Ρεθύμνου, Γιώργου Παπαδάκη.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος:
Ο Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Ηλίας Λαμπίρης, Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Μανώλης Παπυράκης, η Αντινομάρχης Ρεθύμνου, κα Γιάννα Κεφαλογιάννη – Μπιρλιράκη ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστος Λιονής, ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας, κ. Συμεών Γιαννάκης , ο Διε
υθυντής Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας, κ. Γιάννης Χαχαριδάκης, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, των Νοσοκομειακών Γιατρών, των εργαζομένων του Νοσοκομείου, και οι Διευθυντές των Κέντρων Υγείας Ανωγείων, Περάματος, Αγίας Φωτεινής και Σπηλίου.

Αυτό που επεσήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση του ιατρικού κόσμου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται σε δυσμενή θέση τόσο λόγω έλλειψης Διοίκησης, όσο και από πλευράς στελέχωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως επισημάνθηκε πρέπει να ασκηθεί πίεση στην ηγεσία του Υπουργείου καθώς έχει ήδη καθυστερήσει η πρόσληψη εποχιακού προσωπικού.


Όλοι οι συμμετέχοντες επίσης συμφώνησαν στην αναγκαιότητα αξιοποίησης των ιδιωτών ιατρών (κυρίως παθολόγων, γενικών ιατρών, πνευμονολόγων, παιδιάτρων και καρδιολόγων) είτε εθελοντικά, είτε μέσω άλλου τρόπου, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες του συνδράμοντας το έργο του Νοσοκομείου σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση ενός Συντονιστικού Οργάνου που θα διαχειριστεί την κρίση της νέας γρίπης σε επίπεδο πρόληψης αλλά και καταστολής.


Στο όργανο αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων:
● Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ● ΤΕΔΚ ● Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστος Λιονής ● Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου ● Οδοντιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου ● Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου ● Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών ● Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου ● Κέντρα Υγείας του Νομού ● Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ● Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ● ΙΚΑ

Το Συντονιστικό αυτό Όργανο θα εντατικοποιήσει την ενημέρωση του κοινού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μαθητική κοινότητα του Νομού με τη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων στα Σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς από μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Μεταξύ άλλων το Συντονιστικό Όργανο θα φροντίσει για Την επάρκεια των αντιϊκών φαρμάκων αλλά και για τον τρόπο διάθεσης των εμβολίων, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι προς διάθεση προ του Δεκεμβρίου.
Μάλιστα αναφορικά στα εμβόλια προτεραιότητα θα δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ανήκουν τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, οι έγκυες, καθώς και οι γιατροί – νοσηλευτές. Άμεσα θα υπάρξει συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, ώστε βάσει των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, να καταρτισθεί κατάλογος με τα βρέφη κάτω των 6 μηνών.

Τέλος θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λειτουργίας 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής, όπου καταρτισμένο προσωπικό θα αξιολογεί τα περιστατικά και θα τα παραπέμπει για εξέταση σε ιδιωτικά ιατρεία ή στο Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.

Το Συντονιστικό Όργανο θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα για τις περαιτέρω ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου