Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Σύσκεψη για το θέμα του ημικόμβου στη Φοινικιά .

Σύσκεψη για το θέμα του ημικόμβου στη Φοινικιά ,πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκου Παρασύρη . Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Διευθυντής της ΕΥΔΕ / ΒΟΑΚ κ. Γιώργος Αγαπάκης , ο Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα επί τεχνικών θεμάτων κ. Νίκος Καπετανάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες .

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης τονίσθηκε ότι η Περιφέρεια Κρήτης και η ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την κατασκευή του ημικόμβου βόρεια της Εθνικής οδού στην περιοχή Φοινικιάς αρκεί ο Δήμος Ηρακλείου να υλοποιήσει την διάνοιξη της οδού εντός σχεδίου που είχε αναλάβει τονίζοντας ότι η μελέτη του έργου είναι ενιαία και αδιαίρετη .
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα επί τεχνικών θεμάτων κ. Καπετανάκος απ όταν έγινε ο νότιος ημικόμβος της Φοινικιάς απο την ΔΕΣΕ της Περιφέρειας Κρήτης είχαμε αναλάβει μια υποχρέωση απο την Περιφέρεια και την ΕΥΔΕ- ΒΟΑΚ να κάνομε μια μελέτη για τον βόρειο ημικόμβο.

Η ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ μετά απο πολλές προσπάθειες υλοποίησε αυτή τη μελέτη και πήρε την έγκριση σε σύντομο χρόνο απο τη ΔΜΕΟ (Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας) του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτή τη στιγμή πρόσθεσε , είμαστε έτοιμοι να κατασκευάσομε τον ημικόμβο της Φοινικιάς αφού ο δήμος Ηρακλείου υλοποιήσει την δέσμευση του να διανοίξει ένα δρόμο του σχεδίου πόλεως ώστε να μπορεί απ ευθείας μετά τον παράπλευρο δρόμο να ανεβαίνει στον δρόμο Ηράκλειο Φοινικιά .
Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη απο το Δήμο και έτσι εμείς δεν μπορούμε να υλοποιήσομε το έργο εξ αιτίας της αδυναμίας του Δήμου να ανοίξει το δρόμο του Σχεδίου πόλεως . Δεν μπορούμε πρόσθεσε να κάνομε τον μισό δρόμο και τον άλλο μισό να τον αφήσομε όπως χαρακτηριστικά είπε στο «έλεος του Θεού».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι λέει ο Δήμος ο κ. Καπετανάκος ανέφερε ότι «Ο Δήμος μας λέει φτιάξτε τα δικά σας και αφήστε απο κει και μετά να διαχειριστούμε εμείς την κυκλοφορία. Αυτό το πράγμα πρόσθεσε θα είναι πολύ επικίνδυνο να γίνει ατύχημα και εμείς αναμένομε απο τον Δήμο να υλοποιήσει αυτά που είχε συμφωνήσει .
Απο τον πλευρά του ο Διευθυντής της ΕΥΔΕ / ΒΟΑΚ κ. Γιώργος Αγαπάκης τόνισε ότι έχει εγκριθεί απο το ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη ενός κλάδου εξόδου που θα αποφορτίσει την κυκλοφορία στην περιοχή διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο κλάδος αυτός θα πρέπει να λειτουργήσει σε σχέση και με το γενικό οικιστικό ιστό της πόλης δηλαδή το σχέδια πόλης .

Ένας απλός κλάδος πρόσθεσε απο μόνος του δεν λύνει το πρόβλημα είπε και πρόσθεσε :

Θα πρέπει δηλαδή να διανοιχτούν οι δρόμοι του ευρύτερου σχεδίου πόλης για να λειτουργήσει .

Συμπερασματικά ανέφερε ο κ. Αγαπάκης το έργο είναι πακέτο δηλαδή : Ο κλάδος εξόδου απο την Εθνική Οδό καθώς επίσης και η διάνοιξη του δρόμου που βρίσκεται ανάμεσα σε δυό οικοδομικά τετράγωνα είναι ενιαίο έργο. Δεν μπορεί δηλαδή να γίνει το ένα και το άλλο να μείνει γιατί δημιουργούνται προβλήματα στην ασφάλεια της κυκλοφορίας .
Ενδεχόμενες προτάσεις ,ανέφερε ο κ.Αγαπακης , χωρίς ιδιαίτερη τεχνική μελέτη περί κυκλοφοριακών διευθετήσεων κλπ αυτά δεν είναι τόσο απλά .
Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να υλοποιηθεί το ευρύτερο σχέδιο για να μπορέσει να λειτουργήσει η κυκλοφορία τονίζοντας ότι η μελέτη είναι ενιαία και αδιαίρετη και δεν τεμαχίζεται.


Τέλος ανέφερε ότι η υπηρεσία του είναι έτοιμη να ξεκινήσει και απο πλευράς μελέτης και χρηματοδότησης αλλά πρόσθεσε «δεν μπορούμε να εκτελέσομε ένα έργο κολοβό το οποίο θα έχει πάρα πολλούς αστάθμητους παράγοντες και συνθήκες δημιουργίας ατυχημάτων» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου