Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Συμπεράσματα σημερινής ενημέρωσης των ξενοδόχων της Κρήτης σχετικά με τη νέα γρίπη

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Διοικητή, Νίκου Χαριτάκη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης με θέμα τον ιό της νέας γρίπης Α/Η1Ν1.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των ξενοδόχων της Κρήτης σε θέματα σχετικά με τον ιό της νέας γρίπης Α/Η1Ν1 και τη συζήτηση ως προς την αντιμετώπιση των κρουσμάτων που σημειώνονται σε τουρίστες και σε προσωπικό στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.


Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γκίκας ο οποίος ήταν ο εισηγητής της σχετικής ιατρικής
ενημέρωσης, ανέλυσε θέματα που αφορούν την προέλευση του ιού, τη σύσταση, τη μετάδοση, τη γονιδιακή περιεκτικότητα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την αντιμετώπισή του, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η ιστορική αναδρομή που έγινε σε επιδημίες - πανδημίες στην παγκόσμια κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποτέλεσμα τόσο της ανησυχίας των επιχειρηματιών ξενοδόχων όσο και της ευαισθητοποίησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, έγινε κατανοητό από όλους τους παρευρισκόμενους ότι οι χειρισμοί αντιμετώπισης των κρουσμάτων είναι εφικτοί και είναι ωφέλιμο να γίνονται από τις ξενοδοχειακές μονάδες σε συνεργασία με το συμβεβλημένο ιατρό τους, ο οποίος μπορεί να δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες ανάρρωσης και να προβεί σε διαχωρισμό ασθενών με παραπομπή σε νοσοκομείο σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σαφές ήταν επίσης το μήνυμα ότι η νέα γρίπη δεν είναι πιο βαριά από τη συνήθη, τα αντιιικά φάρμακα αποτελούν ένα σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ απλές συνθήκες καθημερινές καθαριότητας, τις οποίες οφείλουν να τηρούν και οι εργαζόμενοι, είναι ικανές να προστατεύσουν από τη μετάδοση του ιού.
Κοινό συμπέρασμα της σύσκεψης ότι ο πανικός και οι υπερβολές που κατά καιρούς εκφράζονται δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του ιού αλλά ούτε και της τουριστικής προβολής της χώρας μας και της Κρήτης, που συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τους πλέον ασφαλής τουριστικούς προορισμούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Νίκος Βουρβαχάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου Μανόλης Βαρκαράκης, ο Πρόεδρος της ένωσης ξεν/χων Νομού Ηρακλείου, Νικηφόρος Λαμπρινός, ο Γενικός Γραμματέας Μανόλης Μανούσος, το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Σηφάκης, ο Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ, ο Αν. Καθηγητής Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Αν. Διοικητής του Γ.Ν.Η. Βενιζέλειο - Πανάνειο.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου