Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Εκστρατεία εντατικών φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις και στο νομό Ηρακλείου.

Έμφαση στον ΦΠΑ θα δώσουν οι προληπτικοί έλεγχοι που ξεκινά άμεσα το Yπουργείο Οικονομικών στις εφορίες εννέα νομών της χώρας, μετά τα πρόσφατα στοιχεία που ανέδειξαν την υστέρηση των εσόδων.

Με χθεσινή εγκύκλιο ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας έδωσε οδηγίες για τη συγκρότηση των ειδικών συνεργείων προληπτικού ελέγχου των Εφοριών στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Εύβοιας, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Πρέβεζας. Πρόκειται για τα ειδικά διμελή ή τριμελή συνεργεία που θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους στην αγορά και θα ελέγχουν αν επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκδίδουν αποδείξεις και άλλα φορολογικά στοιχεία και καταβάλλουν τον ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους.
Τα συνεργεία, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πραγματοποιούν ελέγχους τρεις φορές την εβδομάδα υποχρεωτικά Σάββατο και Κυριακή πρωί και απόγευμα ενώ θα επιλέγεται και οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας από Δευτέρα έως Παρασκευή οπότε θα πραγματοποιείται έλεγχος και το απόγευμα.

Τα συνεργεία όπως ορίζεται στην εγκύκλιο θα εποπτεύονται από οικονομικούς επιθεωρητές ή από τους προϊστάμενους των ΔΟΥ οι οποίοι θα παρακολουθούν στενά τη διαδικασία του ελέγχου.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι κατά την πώληση εμπορεύματος ή την παροχή υπηρεσίας από επιχείρηση ή επιτηδευματία δεν εκδόθηκε φορολογικό στοιχείο τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επιχείρηση ή στο κατάστημα για να επαληθεύσουν την παράβαση και να θεωρήσουν τα βιβλία της επιχείρησης.

Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν ο ΦΠΑ και άλλοι φόροι που υποχρεούται να καταβάλλει η επιχείρηση.
Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ.) η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους του θα είναι απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση φορολογικών στοιχείων.

΄΄Εξπρές''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου