Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

"Βουλιάζει" η Κρήτη από επισκέπτες

Των Βαγγέλη Δήμου,Εμμανουέλας Μαραγκουδάκη .

Πίσω στα πάτρια εδάφη από όλα τα μέρη της χώρας μας φαίνεται ότι επιστρέφουν οι Κρητικοί που δεν μένουν πια στο νησί μας.
Η τάση αυτή έχει ήδη
αρχίσει να διαφαίνεται από τις πρώτες κιόλας μέρες του Αυγούστου, καθώς οι εγχώριοι και ξένοι τουρίστες έχουν κατακλύσει τα λιμάνια (περισσότερο) και τα αεροδρόμια (λιγότερο) της χώρας, φορτωμένοι με τα… μπαγκάζια τους και την οικογένειά τους.

Ίσως να αναρωτηθείτε «καλά, αυτούς δεν τους επηρεάζει η γενικότερη οικονομική κρίση;». Φυσικά και τους επηρεάζει, αλλά ο Έλληνας, ως Ευρωπαίος πια, έχει μυηθεί στην ευρωπαϊκή νοοτροπία, κάνοντας τις διακοπές αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του, έστω κι αν το πορτοφόλι δεν αντέχει…
Άλλωστε, οι ντόπιοι τουλάχιστον, δεν έχουν να σκεφτούν τα έξοδα διαμονής, καθώς θα τους φιλοξενήσει κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.
Ωστόσο, η κρίση κάνει εμφανή τα σημάδια της στο τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται οι τουρίστες…

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, οι τουρίστες προτιμούν το πλοίο για το φετινό καλοκαίρι, καθώς είναι ένα πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς από το αεροπλάνο. Πάντως, φέτος το πλοίο είναι ένα ιδιαίτερο μέσο μεταφοράς και για τους ξένους τουρίστες.
Συγκεκριμένα, η κίνηση των επιβατών στα πλοία έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ και στα αεροπλάνα έχει αυξηθεί η κίνηση κατά ένα μικρό ποσοστό, αφού ειδικά οι ντόπιοι θέλουν πάση θυσία να περάσουν τις διακοπές τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Φυσικά, το φαινόμενο αυτό θα παρατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ενώ θα αρχίσει να φθίνει… από το Σεπτέμβριο.


Λιγότεροι ξένοι
Περισσότεροι Έλληνες από ό,τι ξένοι ταξιδεύουνε φέτος με αεροπλάνο με προορισμό το Ηράκλειο. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι υπάρχει πτώση περίπου 6.5% όσον αφορά στις πτήσεις από εξωτερικό, ενώ άνοδο περί του 4% για πτήσεις από το εσωτερικό στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» αναφέρει στην «Τ» ο προϊστάμενος του αερολιμενικού ελέγχου κ. Πλιάκας. Ο αριθμός των επιβατών έχει αυξηθεί από ό,τι τους τελευταίους μήνες, ενώ αναμένεται μείωση τον επόμενο.

Οι πτήσεις προς Ηράκλειο έχουν αυξηθεί από ό,τι πέρσι τέτοιο καιρό, οπότε θεωρείται και λογικό το γεγονός ότι τα αεροπλάνα ταξιδεύουν χωρίς να έχουν την περσινή πληρότητα, όμως, παρόλα αυτά, ταξιδεύουν σχεδόν γεμάτα σύμφωνα με τον κ. Πλιάκα.
Εκτός από τις προγραμματισμένες σταθερές πτήσεις των δυο εταιριών, Aegean και Ολυμπιακή, υπάρχουν και οι πτήσεις «charter» οι οποίες είναι πλήρεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι συγκεκριμένες, κλείνονται από τουριστικά γραφεία για συγκεκριμένο διάστημα διακοπών, για μεγάλο πλήθος τουριστών, που έρχονται κυρίως από το εξωτερικό. Είναι προγραμματισμένες διακοπές μιας ή δυο βδομάδων. Έτσι, με τον αριθμό επιβατών που έρχεται μια τέτοια πτήση, με τον ίδιο θα φύγει, αφού όταν έρχεται για να αφήσει τους τουρίστες που ξεκινούν τις διακοπές τους εδώ, φεύγει με το γκρουπ τουριστών που τις τελείωσε.


Καθημερινά στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» καταφθάνουν κατά προσέγγιση τα 20.000 με 22.000 άτομα αναφέρει ο κ. Πλιάκας, ενώ υπολογίζεται σύμφωνα με τον κ. προϊστάμενο ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχουν επισκεφτεί το Ηράκλειο, κατά προσέγγιση, 300.000 με 350.000 επιβάτες.
Είναι λοιπόν, κατανοητό το τι θα γίνεται αυτές τις μέρες στο νομό μας.


Εφημερίδα Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου