Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Μέτρα αντιμετώπισης νέας γρίπης στις φυλακές

Μέτρα για τους κρατούμενους των φυλακών της χώρας αλλά και για το προσωπικό σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας.

Τα μέτρα και οι σχετικές οδηγίες προς τους διευθυντές των 33 σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας αποφασίστηκαν μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Δένδια στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί πριν από ένα μήνα στο υπουργείο και στην οποία συμμετέχουν τρία στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, ένας επιδημιολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στους διευθυντές το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων.

Εκτός από τα γενικά μέτρα πρόληψης-υγιεινής στο προσωπικό και στους κρατούμενους (όπως περιορισμός των χειραψιών, συστηματικός καθαρισμός επιφανειών και άλλα, το υπουργείο προχωρεί και στον περιορισμό της εισαγωγής και της διασποράς του ιού στις φυλακές καθώς: - Θα υπάρχει διαλογή και περιορισμός των επισκεπτών με βάση ιστορικό πρόσφατης ή συνεχιζόμενης γριπώδους συνδρομής.

- Θα εντοπίζονται συστηματικά κρατούμενοι που έχουν παρουσιάσει κρούσμα γρίπης και θα απομονώνονται σε ατομικά κελιά ή θα ομαδοποιούνται - Το προσωπικό των φυλακών θα χρησιμοποιεί ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, χειρουργικές μάσκες) για να προσεγγίζει τους ασθενείς κρατούμενους.

- Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο τότε προβλέπεται να παραμένει στο σπίτι για επτά ημέρες.

- Εξασφαλίζεται επαρκής χώρος στο νοσοκομείο κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού για την αντιμετώπιση νοσηλείας κρατουμένων που ενδέχεται να νοσήσουν.
- Θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό τόσο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όσο και για τους κρατούμενους αλλά και για τους επισκέπτες τους.

Υπεύθυνοι για την πρακτική εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών ορίζονται οι διευθυντές των φυλακών οι οποίοι:

-Πρώτον, θα ορίσουν συγκεκριμένους υπαλλήλους, ενώ θα ενημερώνουν παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υλοποίηση των οδηγιών. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα εποπτεύουν επίσης την κατά γράμμα εφαρμογή των οδηγιών.

-Δεύτερον, θα μεριμνήσουν για τη διαμόρφωση κατάλληλων χώρων στις φυλακές για την παραμονή των κρατουμένων που ενδέχεται να νοσήσουν.

-Τρίτον, μεριμνούν για την προμήθεια υλικών στις φυλακές, καθώς και για την ενημέρωση του προσωπικού και των κρατουμένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ιού προς αποφυγή πανικού και -Τέταρτον, θα φροντίζουν για την άμεση μεταφορά ασθενών που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές, αφού προηγουμένως έχουν ενημερώσει το υπουργείο και το νοσοκομείο που θα υποδεχθεί το κρούσμα της γρίπης ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ίδιο τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Χαρακτήρισε την πανδημία πρωτοφανή πρόκληση για το σωφρονιστικό σύστημα.
Οπως δήλωσε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε σειρά προκλήσεων, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν εφεδρείες στο σωφρονιστικό σύστημα που θα επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας, αλλά και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, δήλωσε ότι θα πει ψέματα αν πει ότι έχει απαντήσεις και ότι υπάρχουν έτοιμες λύσεις για όλα, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου