Κυριακή 11 Απριλίου 2010

45 δισ. Ευρώ το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα

Σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα πήρε η Σύνοδος του Eurogroup στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το μεσημέρι οι υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, οι χώρες μέλη συμφώνησαν στη χορήγηση δανείου ύψους 30 δις. Ευρώ στην Ελλάδα για τον πρώτο χρόνο.

Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και όπως είπε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, θα έχει επιτόκιο 5%.

Με δεδομένο ότι το σχέδιο στήριξης καλύπτεται από την ΕΕ κατά 2/3, στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί θα χορηγηθεί στην Ελλάδα και δάνειο 15 δισ. Ευρώ από το ΔΝΤ.

Ο κ. Γιουνκέρ, πάντως, επισήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για ενεργοποίηση του μηχανισμού, προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας το πότε θα ζητήσει βοήθεια.

Οι όροι του δανείου θα διευκρινιστούν τη Δευτέρα σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, είπε ο Όλι Ρεν και διευκρίνισε ότι θα υπάρξει συνεργασία με το ΔΝΤ.

Σε δηλώσεις του από την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε σημαντικές τις αποφάσεις και τόνισε, για άλλη μία φορά, ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ακόμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, παρά το γεγονός ότι αυτός είναι άμεσα διαθέσιμος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης περιλαμβάνει συντονισμένα διμερή δάνεια και ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει σύσκεψη για το θέμα στις Βρυξέλλες, ενώ τόνισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup αποτελούν αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα.

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου