Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

Ομιλία Α. Σαμαρά στην Κεντρική Επιτροπή

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς της στην οικονομία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ έστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του ότι δεν θα ανεχθεί την εσωστρέφεια. Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν παραβρέθηκε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποχώρησε μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά. "Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα, ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία και γι αυτό ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες μετεξελίξεις", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Λέμε όχι σε σκληρότερα μέτρα και εναντιονόμαστε σε εκείνα τα μέτρα που δημιουργούν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης".

Μίλησε για την πορεία του κόμματός του υποστηρίζοντας ότι "στην αρχή πολλοί στοιχημάτιζαν ότι, τάχα, "θα αργήσουμε πολλά χρόνια να βρούμε το δρόμο μας… μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με ένα ΠΑΣΟΚ που παραπαίει συνεχώς, αυτό άλλαξε. Τώρα, όλο και περισσότεροι άρχισαν να στοιχηματίζουν υπέρ μας…"

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι "ποτέ μία κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει τόσα πολλά σφάλματα σε τόσο λίγο χρόνο για τόσο ανόητους λόγους μικροπολιτικής και με τόσο άμεσα και οδυνηρά αποτελέσματα". Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι "σήμερα αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε σχέδιο για τίποτα εκτός από ένα, να πλήξει τη ΝΔ". Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για "ανικανότητα ανάμεικτη με αλαζονεία, διγλωσσία ανάμεικτη με αβουλία, γκάφες ανάμεικτες με αντιφατικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση".

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η χώρα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση της που δεν είναι η κρίση του ελλείμματος, είναι κρίση δημόσιου δαννεισμού. Μέχρι τον Οκτώβριο είπε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα ήταν μία χώρα με κρίση ελλείμματος, τους τελευταίους μήνες είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει κρίση δανεισμού. Είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης και είναι δακτυλοδεικτούμενη. Πέρυσι με τη ΝΔ η οικονομία δοκιμάστηκε αλλά δεν γονάτισε παρά τα λάθη που έγιναν και τα έχει αναγνωρίσει και ο κ. Καραμανλής είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε τον έλεγχο, αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχασε τον έλεγχο φούσκωσε το έλλειμμα και μετά έχασε χρόνο, δεν πήρε μέτρα εξαρχής, πήρε σκληρότερα με καθυστέρηση και χάλασε και την ψυχολογία των αγορών. Η ΝΔ δανείστηκε με επιτόκια που τώρα νοσταλγούμε. Για το 2009 δανειστήκαμε με 4,2%, φέτος η χώρα δανείζεται με επιτόκια υπερβολικά. Σήμερα τα σπρέντ είναι υπερτριπλάσια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νέκρωσε τον φορολογικό μηχανισμό, δεν τον βρήκε παραλυμένο τον νέκρωσε και διόγκωσε το έλλειμμα. Αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται την Τρίτη στην Βουλή, λέγοντας ότι "θα εξηγήσουμε γιατί απορρίπτουμε συνολικά το φορολογικό νομοσχέδιο, γιατί στραγγαλίζει ακόμη περισσότερο την οικονομία, δεν μειώνει αποτελεσματικά τα ελλείμματα, διώχνει κεφάλαια, δεν συλλαμβάνει την φοροδιαφυγή, σκοτώνει την επιχειρηματικότητα, συντρίβει την μεσαία τάξη και τα μεσαία εισδήματα χωρίς να αποκαθστά την κοινωνική δικαιοσύνη και να λειτουργεί υπέρ των αδύνατων στρωμάτων". Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα εσωκομματικά της ΝΔ λέγοντας: "σε αυτές τις κρίσιμες ώρες ενόψει τις αναγεννητικής προσπάθειας του κόμματος η εσωστρέφεια, η πολυγλωσσία, η χαλαρότητα και ασφαλώς οι προσωπικές στρατηγικές, είναι οι εχθροί της Νέας Δημοκρατίας. Όταν απέναντί σου παρατάσσονται μια βαθύτατη κρίση και μια κυβέρνηση που όχι μόνον αδυνατεί να την αντιμετωπίσει, αλλά την επιτείνει, οι συμπεριφορές πολιτικού εγωισμού, είναι απαράδεκτες για την παράταξη και απωθητικές για την κοινωνία. Γιατί οι πολίτες ζητούν από όλους εμάς πολιτικό λόγο, σχέδιο, συνέπεια και κυρίως αποφασιστικότητα. Η συντεταγμένη πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς το Συνέδριό της δεν είναι διαδικασία ομφαλοσκόπησης εν μέσω κρίσης. Αντίθετα, είναι αναγκαίος πολιτικός όρος και για την ανασυγκρότηση της παράταξής μας και την αναγέννηση του τόπου μας. Ακολούθως περιέγραψε την βασική πρόταση για τις οργανωτικές αλλαγές του κόμματος. και ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή να την εγκρίνει. Μεταξύ άλλων πρότεινε: -- να εκλέγονται οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ από τη βάση

-- σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης, ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ, να ενσωματώνονται νέα πρωτοεκλεγόμενα μέλη, τουλάχιστον κατά 20%.

-- σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης να συμμετέχουν κατά 20% μέλη ηλικίας κάτω των 35 ετών.

-- να δημιουργηθούν νέοι τομείς δουλειάς για τις Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις.

--, σε ότι αφορά τη σύνθεση του Συνεδρίου, να συμμετέχουν οι άμεσα εκλεγμένοι από τη βάση, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι αιρετοί δήμαρχοι, νομάρχες, κλπ, καθώς και οι εκλεγμένοι με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες.

-- οι εκλογές στο Συνέδριο για την "Κεντρική Επιτροπή" να γίνονται από έναν ενιαίο Πίνακα κι όχι από διαφορετικές επί μέρους λίστες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

-- αλλαγή ονομασίας των οργάνων μας: Το Τακτικό Συνέδριο θα γίνεται ανά διετία πλέον και θα ονομάζεται στο εξής "Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος", για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται "Πολιτική Επιτροπή". Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται "Εκτελεστική Γραμματεία".

-- το Συνέδριό μας, που θα ονομάζεται "Εθνικό Συνέδριο" πλέον και θα παραμένει το ανώτατο όργανο, να περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών. Έτσι οι γυναίκες και οι νέοι δεν θα υπό-εκπροσωπούνται.

-- Το παλαιό Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ονομάζεται πλέον "Εκτελεστική Γραμματεία" να απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος. Απ' αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 - για να ξεκαθαριστεί κάθε παρανόηση - όπως είναι προφανές, θα αποτελούνται από τα ανώτατα στελέχη του κόμματος, που εκ των πραγμάτων συμμετέχουν από τη θέση και το ρόλο τους (και αλίμονο να μη συμμετείχαν) στην καθημερινή λειτουργία του: Δηλαδή ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, ο Εκπρόσωπος του Κόμματος, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα στελέχη έχουν ευρύτατη δημοκρατική νομιμοποίηση και ήδη συμμετέχουν στο Πολιτικό Γραφείο ex officio. Φίλες και φίλοι,

Όπως βλέπετε, βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική καμπή. Τόσο για την Πατρίδα μας, όσο και για την παράταξή μας.

Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά. Η πορεία προς το Συνέδριο σηματοδοτεί τη γέννηση του καινούργιου, αυτού που έρχεται: της νέας Μεταπολίτευσης, που θα φέρει η νέα Νέα Δημοκρατία.

Όσο πιο γερά κι όσο πιο άμεσα αναγεννηθεί το Κόμμα μας, τόσο πιο αποφασιστικά και σύντομα θα πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες της χώρας, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου