Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ηράκλειο - Έκθεση Εικαστικών Έργων με τίτλο "Ο Αρχαίος Ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου"

Τη Διεθνή Έκθεση Εικαστικών Έργων με τίτλο "Ο Αρχαίος Ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου" οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κρήτης, το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης και το Εικαστικό Επιμελητήριο.

Η έκθεση διοργανώνεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου σε συνέχεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το χρόνο που πέρασε, οι οποίες στοχεύουν στη διατήρηση και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης, αλλά και τη δημιουργία σχετικής βάσης δεδομένων με τα αποτελέσματα της καταγραφής όλων των αρχαίων ελαιοδέντρων που βρίσκονται στο νησί, ορισμένα από τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρονολογούνται από τη μινωική εποχή.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, καλλιτεχνικής φωτογραφίας, video art και ψηφιδωτά, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Στόχος είναι η έκθεση να ταξιδέψει στην Αττική, καθώς και στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο.

Τη στήριξη της έκθεσης και κάθε προσπάθειας που αναδεικνύει τη σημαντικότητα της διάσωσης και καταγραφής των αρχαίων ελαιοδέντρων, με στόχο να σταματήσει η εκρίζωσή τους ή να πραγματοποιηθεί η μεταφύτευσή τους σε ειδικά πάρκα, τόνισαν οι διοργανωτές σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο αντινομάρχης Ηρακλείου, Μιχάλης Αστρινάκης, μεταφέροντας το χαιρετισμό της νομάρχη Ηρακλείου, Βαγγελιώς Σχοιναράκη - Ηλιάκη, επεσήμανε:
"Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ευδοκιμεί ιδανικά στο νησί μας η ελιά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα πανάρχαια ελαιόδεντρα, ηλικίας δύο έως τριών χιλιάδων ετών που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημειακά, αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης. Η έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα ``Αρχαίος Ελαιώνας Κρήτης, στο βάθος του χρόνου`` που συνδιοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου σε συνέχεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το χρόνο που πέρασε, στοχεύει στη διατήρηση και στην ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης.
Στην έκθεση, οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν το έργο τους αλλά ταυτόχρονα να αναδείξουν τον πολιτιστικό πλούτο της Κρήτης και τον πολιτισμό μας. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους εικαστικούς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην έκθεση, το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης για την πολύτιμη συνεργασία τους στην πραγματοποίηση της έκθεσης".

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι: Μιχάλης Αστρινάκης, αντινομάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Χρονάκης, πρόεδρος ΝΟΠΕΗ και εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου σε θέματα τουρισμού, Μαρία Πρατσίνη, αντινομάρχης Λασιθίου, Γιάννης Νικολούδης, αντινομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργος Αεράκης, πρόεδρος Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Ευάγγελος Καπετανάκης, πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης, Τίτος Κοκολάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΙΝΑΤΙΟΣ", Ευάγγελος Μαραγκάκης, πρόεδρος, και Πέλλα Λασιθιωτάκη, Μανόλης Χαρκούτσης, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου, Επιμενίδης Σταυρουλάκης, πρόεδρος και Ιωάννης Σταυρουλάκης, μέλος, του Πολιτιστικού Συλλόγου Δήμου Κουρητών, Ανδρέας Βαβαδάκης, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασκών, Κωνσταντίνος Σαββάκης, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαριωτών Ρεθύμνου, Παντελής Παραδεισανός, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Αμαρίου, Αντώνης Χαραλαμπάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μύρωνα, Μάρκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αρκαλοχωρίου και Κωστής Δολαψάκης, καλλιτέχνης.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου