Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Πένθος μιας εβδομάδας κηρύχθηκε στην Πολωνία

Πένθος μιας εβδομάδας κηρύχθηκε στην Πολωνία μετά από το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και άλλων αξιωματούχων σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι. Το μεσημέρι αναμένεται η μεταφορά της σορού του Κατσίνσκι στη Βαρσοβία.

Ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ο οποίος μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος, αναγνώρισε το πτώμα του πολωνού προέδρου και αδελφού του.

Η Ευρωπαική Ενωση αποφάσισε για αύριο Δευτέρα να κηρύξει ημέρα πένθους στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε από ισπανικές κυβερνητικές πηγές.

Οι σημαίες στα ευρωπαικά κτίρια στις Βρυξέλλες κυματίζουν μεσίστιες ενώ σε όλες τις συνεδριάσεις που θα γίνουν αύριο θα τηρηθεί σιγή δύο λεπτών στη μνήμη του πολωνού προέδρου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν κατά τις διαβουλεύσεις του ισπανού υπουργού Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος η χώρα του οποίου ασκεί την ευρωπαική προεδρία το παρόν εξάμηνο και του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ , σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Τη θλίψη τους για το θάνατο του Πολωνού προέδρου, εκφράζουν οι ηγέτες όλου του κόσμου. Τη βαθιά τους λύπη εξέφρασαν επίσης ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

O ασκών χρέη προέδρου στην Πολωνία, Μπρονισλάβ Κομορόβσκι δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, μετά από συνομιλίες που θα έχει με όλα τα πολιτικά κόμματα της Πολωνίας.

"Είναι καθήκον μου να ανακοινώσω την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών εντός των επόμενων 14 ημερών ενώ οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στις επόμενες 60 ημέρες από την ανακοίνωσή τους", δήλωσε ο κ. Κομορόβσκι σε τηλεοπτικό μηνυμά του προς τον πολωνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου