Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κρήτης:Δεσμευόμαστε- Μπαλωθιές τέλος

Το δικό τους μεγάλο ηχηρό «όχι» στις μπαλωθιές λένε στο σύνολό τους οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κρήτης, με τους οποίους κατάφερε να επικοινωνήσει η «Τ», στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων και της κινητοποίησης της κοινής γνώμης ενάντια στην παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Επαναεπιβεβαιώνοντας την υπογραφή τους, οι βουλευτές που μετείχαν και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο στο «κείμενο - συμφωνία Λαμπίρη» (του πρώην βουλευτή Ρεθύμνου Ηλία Λαμπίρη) δεσμεύονται εκ νέου να αποχωρούν από κάθε εκδήλωση όταν σε αυτή πέφτουν πυροβολισμοί από ανεγκέφαλους μπιστολέρο. Για το ίδιο δεσμεύονται, όμως, και οι νεότεροι συνάδελφοί τους που πέρασαν την πόρτα της Βουλής τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και οι βουλευτές που επέστρεψαν στα έδρανα του Κοινοβουλίου κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Οι Κρητικοί βουλευτές προς τιμήν τους δεν βγαίνουν απλώς να καταδικάσουν το φαινόμενο που αμαυρώνει τη γενικότερη εικόνα του νησιού και των πολιτών της Κρήτης αλλά, όπως τουλάχιστον μας δηλώνουν, εναντιώνονται στην πράξη σε ένα φαινόμενο που τρέφεται από τη νοοτροπία του «καπετάνιου Κρητικού κουμπουροφόρου».
Η εφημερίδα με αφορμή και τα τελευταία περιστατικά επιχειρεί την κινητοποίηση όλων, της κοινωνίας αλλά κυρίως των εκπροσώπων της σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Στο πλαίσιο αυτό τις τελευταίες ημέρες επιδιώκει και την επιστροφή… από τη λήθη όλων των πρωτοβουλιών που κατά καιρούς έχουν αναληφθεί, όπως εκείνη του πρώην βουλευτή Ρευθύμνου, την οποία, υπενθυμίζουμε, απαξίωσε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης (Κρητικός στην καταγωγή) Γιώργος Βουλγαράκης.
Την πρωτοβουλία εκείνη αγκάλιασαν και στήριξαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νησιού, ενώ κατά καιρούς, όπως και οι ίδιοι αποκαλύπτουν (κάποιοι από αυτούς), όχι μόνο αποχώρησαν από τις εκδηλώσεις που αμαυρώθηκαν από τη δράση των «ψευτοπαλικαράδων» αλλά προχώρησαν και σε υποδείξεις, επιτυγχάνοντας σε ορισμένες περιπτώσει να σιγήσουν τα όπλα.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νησιού με τους οποίους κατάφερε να επικοινωνήσει η εφημερίδα δεν σταματούν, όμως, μόνο στη συγκεκριμένη κίνηση. Ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, δηλώνουν έτοιμοι να το πράξουν, ορισμένοι μάλιστα και εκτός των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
«Τρεις προτάσεις για ενεργοποίηση»
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου σπεύδει να δεσμευτεί δημόσια αφενός για την εφαρμογή εκείνης της κοινοβουλευτικής συμφωνίας και αφετέρου για την πρόθεσή του να στηρίξει και σήμερα μια νέα προσπάθεια, που δεν θα εγκλωβίζεται, όπως υπογραμμίζει, σε επικοινωνιακά τερτίπια ή άλλες σκοπιμότητες. Σύμφωνα με τη δέσμευσή του στην εφημερίδα, ο κ. Κεγκέρογλου δηλώνει ότι θα συμβάλει στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου, καταθέτοντας μάλιστα 3 συγκεκριμένες προτάσεις.
Οπως λέει, πρωτίστως θα ζητήσει άμεσα από το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου την εφαρμογή ειδικού επιμορφωτικού και ενημερωτικού προγράμματος στα σχολεία της Κρήτης και ιδιαίτερα ορισμένων περιοχών.
Για τον κ. Κεγκέρογλου κρίνεται επιβεβλημένη η εντονότερη ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, μέσα από ανοικτές συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς και τους δημότες, ειδικά των περιοχών όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Κατά τα λεγόμενά του το ίδιο μπορεί να επιτευχθεί σε ευρύτερο επίπεδο, με πρωτοβουλία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και της Περιφέρειας Κρήτης για την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων (συναυλίες, σεμινάρια κ.τ.λ.), με σκοπό την ανάδειξη της κρητικής λεβεντιάς και της ντόπιας παράδοσης, που δεν συνάδουν με την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Ο ίδιος τονίζει, επίσης, ότι τα συνεχή περιστατικά τραυματισμών αθώων ανθρώπων από αδέσποτες σφαίρες καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και αναδεικνύουν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών.

Σ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ
«Εκκλησία αλλά και Αυτοδιοίκηση»
Ο σημερινός υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, βουλευτής Ηρακλείου επίσης, Σταύρος Αρναουτάκης, αν και δεν έχει υπογράψει την εν λόγω συμφωνία μιας και είναι νέος βουλευτής, δεσμεύεται απερίφραστα. «Θεωρώ ότι είναι μια πρώτη αντίδραση για να δείξουμε ότι πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο» δηλώνει στην «Τ» ο κ. Αρναουτάκης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να κρατά πάντα το θέμα στην επικαιρότητα με συνεχείς συζητήσεις με τους απλούς πολίτες. «Εγώ προσωπικά καταθέτω ανοιχτά αυτήν την πρόταση, υποστηρίζοντας παράλληλα και τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξει η εκκλησία» δηλώνει ο κ. Αρναουτάκης.

Μ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ
«Ετοιμος για την αποχώρηση»
Ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Στρατάκης, όπως έχουμε ήδη γράψει, επαναεπιβεβαιώνει τη δέσμευσή του, αν και όπως θέλει να σημειώσει, μέχρι τώρα ο ίδιος δεν χρειάστηκε να αποχωρήσει από κάποια εκδήλωση που έπεφταν άσκοποι πυροβολισμοί. Μας δηλώνει, ωστόσο, ξεκάθαρα ότι εφόσον στο μέλλον του συμβεί, πρώτα θα επιχειρήσει να αποτρέψει τη συνέχεια αυτών των ενεργειών και αν δεν τα καταφέρει θα αποχωρήσει δείχνοντας την ενόχλησή του. Οσο για τις προτάσεις που προτίθεται να καταθέσει, όπως ήδη έχει γράψει η «Τ» σε προηγούμενο δημοσίευμα, θα ζητήσει την ενεργοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα υλοποιηθεί αρχικά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περνώντας το μήνυμα για τις καταστροφικές συνέπειες του παράλογου… εθίμου.

Φ. ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ
«Σύσταση συλλόγου αφοπλισμού»
Ο νεότερος από τους βουλευτές της Κρήτης, Φραγκίσκος Παρασύρης, καταθέτει επίσης τη δέσμευσή του για την τήρηση της συμφωνίας, αναρωτιέται, ωστόσο, δημόσια αν αυτή επαρκεί για την εξάλειψη του φαινομένου, όπως αναφέρει στην «Τ». Ο Φραγκίσκος Παρασύρης δηλώνει ότι εκτός των άλλων συμμετέχει και σε μία πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, που επιδιώκει τη σύσταση συλλόγου για τον «αφοπλισμό της Κρήτης» και υπογραμμίζει ότι μέσα από την κοινοβουλευτική του δράση πιέζει και ο ίδιος προσωπικά, ώστε να μετατραπεί το αδίκημα της οπλοφορίας και οπλοχρησίας από πλημμέλημα σε κακούργημα. Καταθέτει δε, άλλη μια διάσταση στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι η οπλοκατοχή στις μέρες μας και στη χρονική συγκυρία της οικονομικής κρίσης δυστυχώς συνδέεται με πολλές παράνομες δράσεις, ιδιαίτερα στην ενδοχώρα.

Μ. ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ
«Απαιτώ να σταματήσουν»
Η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη, όπως δηλώνει στην «Τ», όχι απλά τηρεί τη συμφωνία που έχει συνυπογράψει με τους συναδέλφους της αλλά εναντιώνεται ενεργητικά, όπως μας λέει, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να απαιτήσει σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις την παύση των πυροβολισμών. Αναφέρει, μάλιστα, ένα συγκεκριμένο περιστατικό σε ορεινό χωριό της Κρήτης.

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
«Εχω φύγει πολλές φορές»
Ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, που αποκαλύπτει την αγάπη του για τα όπλα ως άθλημα, συμμετέχοντας τα τελευταία χρόνια και σε αγώνες που διοργανώνει ο Σκοπευτικός Σύλλογος του οποίου είναι μέλος, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί ποτέ να γίνει θεατής άσκοπων πυροβολισμών. Οπως υπογραμμίζει και ο ίδιος, πολλές φορές στο παρελθόν αποχώρησε από εκδηλώσεις που έπεφταν μπαλωθιές, προχωρώντας ακόμα και σε υποδείξεις. Σύμφωνα με το βουλευτή, οι μεμονωμένες δράσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Ούτε και το «απαγορεύεται». Ο ίδιος δηλώνει κοινωνός των συλλογικών δράσεων, επαινώντας ιδιαίτερα την πρώτη πρωτοβουλία του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργου Γραμματική, και δηλώνει ότι μπαίνει μπροστάρης, αφού έχει την ηθική υποχρέωση να το πράξει σε οποιαδήποτε ενέργεια θα βοηθούσε στην πάταξη του φαινομένου.

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
«Ολοι μαζί διακομματικά»
Χωρίς απολύτως κανένα δισταγμό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Κεφαλογιάννης επαναεπιβεβαιώνει μέσω της εφημερίδας μας, όπως λέει, την υπογραφή του. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους θα πρέπει να έχει διακομματικό χαρακτήρα, όπως συνέβη και με το κείμενο συμφωνίας που συνυπέγραψαν όλοι οι βουλευτές της Κρήτης. «Σε αντίθετη περίπτωση θα αποτύχει» σημειώνει.

Μ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ
«Συστρατεύομαι στην πρωτοβουλία»
Κατά της οπλοχρησίας δηλώνει και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος υποστηρίζει επίσης ότι οι κρητικές μπαλωθιές δεν είναι έθιμο του νησιού και σε καμία περίπτωση δεν αναδεικνύουν την παράδοση. Οι μπαλωθιές σε κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις μόνο επίδειξη από ψευτοπαλικαράδες, δηλώνει ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος αποδίδει ευθύνες στην πολιτεία, που, όπως λέει, θα έπρεπε να έχει ήδη δώσει λύσεις για την πάταξη του φαινομένου. Και ο κ. Κριτσωτάκης δηλώνει ότι συστρατεύεται σε οποιαδήποτε θετική πρωτοβουλία αναληφθεί.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
«Στην κοινωνία και στη βουλή»
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λασιθίου Μιχάλης Καρχιμάκης υπογραμμίζει την προσήλωσή του στο κείμενο της αρχικής συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ευνόητο ότι δεν έχω αλλάξει γνώμη για τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής». Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν παρατηρείται στην περιοχή του Λασιθίου, τονίζοντας ότι έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του, που φημίζονται για τον φιλήσυχο βίο τους. «Στο Λασίθι δεν έχουμε κρούσματα του φαινομένου αυτού, γιατί πέρα από την ιδιοσυγκρασία των Λασιθιωτών είναι και θέμα ευαισθητοποίησης. Εξάλλου, ιδιοσυγκρασία και ευαισθητοποίηση έχουν την ίδια απόληξη». Ο κ. Καρχιμάκης εμφανίζεται έτοιμος, όπως δηλώνει, να λάβει ενεργά μέρος σε μία νέα πρωτοβουλία για την εξάλειψη του φαινομένου και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, από κοινού με τους υπόλοιπους βουλευτές της Κρήτης. «Δεν υπάρχει κανένας απ' αυτούς που υπέγραψαν το μνημόνιο που να μην επιθυμεί να συμμετάσχει σε μία νέα πρωτοβουλία ενάντια στις μπαλωθιές. Το μόνο σίγουρο είναι πως μπορούμε να φέρουμε το θέμα στη Βουλή, όλοι οι βουλευτές και από κοινού να αντιδράσουμε».

Γ. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
«Το μήνυμα στα σχολεία»
Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης αφενός δεσμεύεται εκ νέου για την τήρηση της συμφωνίας αφετέρου σπεύδει να διευκρινίσει ότι στο νομό Λασιθίου η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ανατολικής Κρήτης είχε εναντιωθεί στο καθ' ευφημισμό έθιμο από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι θέμα πρωτοβουλίας και τονίζει ότι τα αίτια έχουν βάθος δεκαετιών, ενώ για την αντιμετώπιση του φαινομένου κυρίαρχο ρόλο μπορεί να παίξει η παιδεία από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Με δημόσιες δηλώσεις καταδίκης δεν κάνουμε τίποτα. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα μέσα στα σχολεία, εκεί όπου υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα» δηλώνει στην «Τ».

Μ. ΟΘΩΝΑΣ
«Αποχωρώ πάντα»
Την αποχώρησή του από τις εκδηλώσεις που αμαυρώνονται από τη ρίψη άσκοπων πυροβολισμών αναφέρει και ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Οθωνας, έστω και αν, όπως μας λέει, δεν έχει υπογράψει το σχετικό κείμενο των Κρητικών βουλευτών.

Ο. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
«Καταδικάζω εμπράκτως»
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Σφακάκι Ρεθύμνου με το Βρετανό τουρίστα, η βουλευτής της Ν.Δ. Ολγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την ενίσχυση των αστυνομικών μέτρων, επιρρίπτοντας, παράλληλα, ευθύνες στην αστυνομία. Η βουλευτής δηλώνει ότι έχει ήδη αποχωρήσει από τέτοιες εκδηλώσεις, τις οποίες καταδικάζει πλέον εμπράκτως και ο απλός, όπως λέει, κόσμος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
«Οι κουμπουροφόροι μάς χλεύασαν»
«Οποιος απλός άνθρωπος, πόσο μάλλον ένας βουλευτής, σέβεται τον εαυτό του και την αξιοπρέπειά του, το ποιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να αποχωρεί από τις εκδηλώσεις όπου συμβαίνουν τέτοια περιστατικά» απαντά με τη σειρά του και ο βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης, επαναεπιβεβαιώνοντας την υπογραφή του στη συμφωνία.
Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα μεγάλο θέμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Θυμάται, μάλιστα, ότι ατόνησε δυστυχώς και το μέτρο επιβολής τσουχτερών προστίμων στους ιδιοκτήτες των κέντρων όπου διαπιστώνονταν κρούσματα οπλοχρησίας σε κοινωνικές εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι ίσως θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο πειθαναγκασμός δεν δίνει αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένας τρόπος για να πείσουμε την κοινωνία ότι η χρήση ενός όπλου δεν συνιστά παλικαριά.
Ερωτηθείς σχετικά για τους λόγους που οδήγησαν και την πρωτοβουλία του 2005 με την υπογραφή της «Διακήρυξης των Ανωγείων» (στην οποία ο ίδιος είχε ενεργεί συμμετοχή), υποστήριξε ότι δεν βρήκε συμπαράσταση από τους σοβαρούς ανθρώπους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η υπογραφή και μόνο της διακήρυξης από τους εκπροσώπους των φορέων απλώς και μόνο δεν λέει τίποτα.
Η κοινωνία των σοβαρών ανθρώπων δεν στάθηκε ενεργά στο πλάι του υπουργείου. Αντιθέτως, η κοινωνία των κουμπουροφόρων μάς χλεύασε κατά τρόπο προκλητικό. Επιχειρήθηκε, μάλιστα, η ακύρωση εκείνης της εκδήλωσης, που απετράπη την τελευταία στιγμή. Δεν θεωρώ, πάντως, ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη με πλήρη αποτυχία. Χρειάζεται πολύ δουλειά, που θα ξεκινάει από το σχολείο και θα στέλνει το μήνυμα ότι το όπλο και η χρήση του δεν αποτελεί ένδειξη της κρητικής παλικαριάς» δηλώνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.


Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη - ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου