Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Στα "όπλα" Νομάρχες και Δήμαρχοι για τον "Καλλικράτη"

Τα… όπλα στα χέρια πήραν νομάρχες και δήμαρχοι στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει την κορυφαία -κατά δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού- διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, που φέρει την κωδική ονομασία «Καλλικράτης».

Οι κύριες ενστάσεις στηρίζονται στη χωροθέτηση των δήμων, προκαλώντας οξείες αντιδράσεις, οι οποίες κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να φτάσουν.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κάλεσε χθες την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ο «Καλλικράτης» είναι αντίθετος με τον ευρωπαϊκό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος απαιτεί «την έκφραση γνώμης» από τους υπό συνένωση δήμους, αλλά και τη διενέργεια «τοπικών δημοψηφισμάτων».

«Είναι φανερό ότι ο "Καλλικράτης" μετασχηματίζεται σε "Προκρούστη" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καλώ την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το αντιδημοκρατικό αυτό σχέδιο νόμου. Αλλιώς είναι φανερό ότι βαδίζουμε σε ένα νομοθετικό, αυτοδιοικητικό και εκλογικό πραξικόπημα» αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δίνοντας το στίγμα του τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης μίλησε για «σχέδιο-βιτρίνα για τη διοικητική μεταρρύθμιση», το οποίο διακατέχεται από προχειρότητα και ασάφειες στις αρμοδιότητες, χωρίς καμία αναφορά στον χωροταξικό χάρτη. «Εύχομαι το μη οριστικοποιημένο σχέδιο, ένα σχέδιο στημένο για το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε βάρος της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, να μην οριστικοποιηθεί με τη μορφή που διαρρέει σήμερα. Θα είναι ολέθριο λάθος για τον τόπο. Το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση για να προσφέρει στον τόπο είναι να το αποσύρει. Αν μη τι άλλο, να ψηφιστεί τώρα ένας νόμος πλαίσιο και να εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια» δήλωσε ο νομάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του «Καλλικράτη», το οποίο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στις επόμενες ημέρες, προβλέπονται μητροπολιτικές λειτουργίες για Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ορίζονται τέσσερις τομείς μητροπολιτικών λειτουργιών και περιλαμβάνουν μεταφορές και συγκοινωνίες, περιβάλλον και ποιότητα ζωής, χωρικό σχεδιασμό και αστικές αναπλάσεις, καθώς και πολιτική προστασία και ασφάλεια.

Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου