Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Τη σύλληψη του Πάπα θα επιδιώξει διαπρεπής Βρετανός επιστήμονας

Ο Βρετανός διαπρεπής επιστήμονας και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς, κήρυκας της αθεΐας, θα προσπαθήσει να επιτύχει τη σύλληψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ ως υπόλογου για τις κακοποιήσεις παιδιών από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, όταν ο Ποντίφηκας επισκεφθεί τη Βρετανία τον προσεχή Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε χθες ένας από τους δικηγόρους του.

Ο Ντόκινς, συγγραφέας μελετών όπως «Το εγωϊστικό γονίδιο» και αντιθρησκευτικών μανιφέστων όπως «Η Θεία Πλάνη» ζήτησε από δικηγόρους που ασχολούνται με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν στοιχειοθετούνται κατηγορίες κατά του Πάπα.

Ο Ντόκινς και ο Βρετανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς (συγγραφέας του «Ο Θεός δεν είναι Μεγάλος: Η Υπόθεση κατά της Εκκλησίας) εξουσιοδότησαν τους δικηγόρους Τζέφρι Ρόμπερτσον και Μαρκ Στέφενς να ερευνήσουν τους πιθανούς τρόπους που μπορούν να στραφούν κατά του Πάπα.

Σύμφωνα με τον Στέφενς, υπάρχουν τρεις πιθανοί τρόποι: προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προσωπική, ή δημόσια δίωξη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ή απλή μήνυση.

Οι ενάγοντες θα υποστηρίξουν ότι ο Ποντίφηκας δεν καλύπτεται από διπλωματική ασυλία ως αρχηγός κράτους, διότι το Βατικανό έχει μόνον «διαρκές καθεστώς παρατηρητή» στον ΟΗΕ και δεν είναι πλήρες μέλος του, ούτε έχει δικαίωμα ψήφου.

Ο Ντόκινς δήλωσε στο χθεσινό φύλλο των Sunday Times πως υποπτεύεται ότι η υπόθεση της κακοποίησης παιδιών από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας έχει συγκαλυφθεί. Το Βατικανό έχει αρνηθεί πως ο νυν Πάπας έχει συμβάλλει ώστε να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο και κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης ότι μηχανεύονται εκστρατεία δυσφήμισής του.

"Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου