ΣYNEXH επιδείνωση καταγράφει η δυνατότητα του επιχειρηματικού κόσμου να ανταποκρίνεται εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις του προς το πιστωτικό σύστημα καθώς, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μία στις τρεις επιχειρήσεις πληρώνει τις δόσεις των δανείων της με καθυστέρηση.
Από τις παραπάνω επιχειρήσεις, περίπου το 40% προχωρά σε ρυθμίσεις, κυριότερες από τις οποίες είναι η κεφαλαιοποίηση οφειλών και η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού. Eτσι και οι επιχειρήσεις παίρνουν τις αναγκαίες ανάσες ρευστότητας, αποφεύγοντας έτσι ενδεχόμενα λουκέτα, αλλά και οι τράπεζες δεν επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους με επιπλέον κόκκινα δάνεια.
Στην προσπάθειά τους αυτή οι επιχειρήσεις στρέφονται στην επιμήκυνση του υφιστάμενου δανεισμού τους για διάστημα από 6 έως 18 μήνες, με νέο και ταυτόχρονη παροχή περιόδου χάριτος.
Τα προβλήματα των επιχειρήσεων αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες με τη λογική του «δεν τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια», κάτι που είναι εύλογο, καθώς και οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να οδηγούν τις επιχειρήσεις σε ασφυξία. Ρυθμίσεις όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή η παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης περιλαμβάνονται στη συνολική τάση αναδιάρθρωσης δανειακών υποχρεώσεων. Είναι ενδεικτικό ότι η έμφαση από τις τράπεζες έχει δοθεί στο λεγόμενο prelegal κομμάτι, δηλαδή στη διάγνωση τυχόν προβλημάτων και των πιθανών λύσεων.
Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι το 10% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφανίζει «δυσεπίλυτα» προβλήματα εξυπηρέτησης του δανεισμού του, με καθυστερήσεις στην εξόφλησή του που υπερβαίνουν τις 90 ημέρες, αυξάνοντας τη σχετική κατηγορία των επισφαλειών.
Τραπεζικοί παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα, επισημαίνουν ότι σε μηνιαία βάση, 12 περίπου επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε εργαζομένους, τράπεζες και προμηθευτές και οδηγούνται σε οριστική παύση των εργασιών τους.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, πρόκειται για επιχειρήσεις μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους, οι οποίες απασχολούν κατά περίπτωση περισσότερους από 30 εργαζομένους.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «η συρρικνωμένη οικονομική δραστηριότητα θα συμπιέσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα εμπρόθεσμης εξόφλησης δανείων». Ηδη σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα, το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε το α΄ τρίμηνο φέτος σε 6% από 5% στο τέλος του 2008, «με ανοδική τάση σε όλες τις βασικές κατηγορίες δανείων».
Επιδείνωση από Σεπτέμβριο
Θεωρείται βάσιμο ότι μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου τα προβλήματα στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα επιδεινωθούν με αρνητικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία, όπως η διακοπή λειτουργίας μονάδων και η αύξηση της ανεργίας.
Πέρα από στατιστικά στοιχεία και εκτιμήσεις το πιστωτικό σύστημα διαπιστώνει ότι η υστέρηση των εσόδων των τουριστικών μονάδων σε ποσοστό είναι υψηλότερη από τα ποσοστά μείωσης αφίξεων και πληρότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατ'Α εξοχήν τουριστικούς προορισμούς, η πληρότητα των μονάδων τον Ιούλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, είναι μειωμένη κατά περίπου 14% αλλά τα έσοδα των μονάδων αυτών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, είναι μειωμένα πάνω από 20%.
Αντίστοιχη κατάσταση εμφανίζει και ο κατασκευαστικός κλάδος, που έχει κυρίως σχέση με την κατασκευή κατοικιών, και αυτό ως αποτέλεσμα της ραγδαίας μείωσης στη ζήτηση στεγαστικών δανείων. Παρά τη στήριξη της πολιτείας για χορήγηση στεγαστικών δανείων μέχρι και το 100% της εμπορικής αξίας και τη διαμόρφωση των επιτοκίων στεγαστικής πίστης σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης, η ζήτηση είναι μειωμένη κατά 60% σε σχέση πέρυσι.
Στον χώρο των ιδιωτών ο προβληματικός τομέας εντοπίζεται στην καταναλωτική πίστη όπου οι επισφάλειες αυξάνονται ανησυχητικά.
Oπως τονίζει στην «Ε» επικεφαλής καταναλωτικής πίστης ιδιωτικής τράπεζας, το ενδεχόμενο τα επισφαλή καταναλωτικά δάνεια να ξεπεράσουν σύντομα το 10% φαντάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, εξαιρετικά πιθανό, γεγονός που πρακτικά θα σημαίνει ότι περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ καταναλωτικών δανείων θα περάσουν στις επισφάλειες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα επισφαλή καταναλωτικά δάνεια έχουν διαμορφωθεί στο 8% περίπου ήτοι 3 δισ. ευρώ. Σε απόλυτα μεγέθη οι επισφάλειες στα καταναλωτικά είναι οι μικρότερες, ωστόσο όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, τα καταναλωτικά δάνεια εμφανίζουν τη χειρότερη συμπεριφορά.
ΕΞΠΡΕΣ
Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου