Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Προβληματισμός για τους ημιυπαίθριους

AΠOΣAΦHNIZETAI αύριο Δευτέρα το θέμα της ρύθμισης για τη διατήρηση των αυθαίρετων υπερβάσεων δόμησης (ημιυπαίθριοι καθώς και τα πατάρια, οι σοφίτες, τα υπόγεια, τα γκαράζ που έχουν αλλάξει χρήση) με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί στη κυβέρνηση για το κατά πόσο τα «αντικίνητρα» που προκύπτουν από τις νέες ρυθμίσεις μπορούν να αποτρέψουν τη χρήση του μέτρου.


Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, από την προτεινόμενη ρύθμιση προκύπτει ότι ακόμα και μετά το πέρας της πληρωμής του σχετικού προστίμου διατήρησης οι ιδιοκτήτες θα επωμιστούν και επιπλέον επιβαρύνσεις.

Σε πρώτη φάση, δεδομένου ότι πλέον τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα θα προσμετρώνται σε όλες τις φορολογικές κλίμακες, θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ αλλά και τα κοινόχρηστα, αφού αυξάνονται τα χιλιοστά επί της πολυκατοικίας.

Παράλληλα, σε συνάρτηση με την αύξηση του συνόλου των τετραγωνικών μέτρων αυξάνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου και με δεδομένη την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από το 2011, όσοι θα είναι πλέον κοντά στα 400.000 ευρώ, που είναι το όριο για την επιβολή του ΦΜΑΠ, ενδέχεται να ξεπεράσουν αυτό το ποσό, με αποτέλεσμα να φορολογούνται πλέον υψηλότερα κάθε χρόνο.

Εν τω μεταξύ, δεν έχει διευκρινιστεί αν η εφορία θα ζητήσει από τους ιδιοκτήτες μετά την αλλαγή των δεδομένων που θα προκύψει από την αύξηση των τ.μ. να πληρώσουν αναδρομικό ΕΤΑΚ για το 2009. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα περισσότερα τετραγωνικά θα συμπεριληφθούν λογικά και στο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης και στο πόθεν έσχες.


Από πλευράς της ηγεσίας του Yπουργείου Περιβάλλοντος η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ερωτηθείσα σχετικά, άφησε ανοιχτά τα θέματα μεταβιβάσεων και φορολόγησης των ημιυπαίθριων, σημειώνοντας ότι «τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσουμε με το Yπουργείο Οικονομικών», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η πολεοδομική λογική της ρύθμισης υπαγορεύει να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά η κύρια χρήση και ξεχωριστά η χρήση των ημιυπαίθριων».
Εν τω μεταξύ, ερωτηματικά έχει προκαλέσει το ζήτημα εάν μετά τη διαδικασία διατήρησης κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση στο Κτηματολόγιο, γεγονός που μπορεί να επιφέρει ακόμα μία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση εάν εκτιμηθεί ότι πρέπει να γίνει κατάθεση νέας δήλωσης με νέα παράβολα κτλ.

Σημειώνεται ότι ειδικά για το ζήτημα του κτηματολογίου δεν έχει συμπεριληφθεί οποιαδήποτε πρόβλεψη μέχρι στιγμής και ερωτηθέντα σχετικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ τονίζουν ότι ήδη οι ειδικές υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεργασία με την Κτηματολόγιο Α.Ε., μελετούν το θέμα και σύντομα θα υπάρξουν σαφείς διευκρινίσεις για τους ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση Σουφλιά δεν απαιτούνταν νέα δήλωση στο Κτηματολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές και διευκρινίσεις πρέπει να διευθετηθούν από την κυβέρνηση το συντομότερο, καθώς το νομοσχέδιο πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως τις 29 Απριλίου.

Δανάη Αλεξάκη - ΕΞΠΡΕΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου