Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ:Πλαστά χαρτονομίσματα στην τοπική αγορά

Πλαστά χαρτονομίσματα κυκλοφορούν στην αγορά του Ρεθύμνου. Τους τελευταίους δυο μήνες θύματα έχουν πέσει επιχειρηματίες που δεν πρόσεξαν τις διαφορές ανάμεσα στα πλαστά και στα γνήσια, αλλά και καταστήματα τραπεζών που έχουν εντοπίσει το φαινόμενο από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου. Η απάτη που φαίνεται να έχουν στήσει επιτήδειοι στην αγορά του Ρεθύμνου, αφορά κυρίως χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και σε μικρότερο βαθμό των 20 ευρώ, τα οποία είναι πιθανό να προκύπτουν από την ίδια έκδοση, καθώς έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους.

Όπως είπε στα «Ρ.Ν.» τραπεζικός υπάλληλος με μεγάλη εμπειρία, η δουλειά των παραχαρακτών δεν είναι καλή ποιοτικά, καθώς τα πλαστά χαρτονομίσματα είναι μικρότερου μεγέθους και το χρώμα τους είναι πιο θαμπό συγκριτικά με τα κανονικά. Κάποιος που διαθέτει εμπειρία στην αναγνώριση των γνήσιων χαρτονομισμάτων θα μπορούσε να καταλάβει αμέσως τη διαφορά από το χρώμα ή την υφή, ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στο Ρέθυμνο που υπάλληλοι καταστημάτων ή τραπεζών, έχουν βάλει στο συρτάρι τους χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και αντιλαμβάνονται την απάτη εκ των υστέρων.

Όσον αφορά τις τράπεζες στο Ρέθυμνο, κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο εντόπισαν πολλά πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ από τις χρηματαποστολές, στις οποίες συγκεντρώνονται χρήματα από τις εισπράξεις διαφόρων εταιρειών.

Οι διευθυντές των τραπεζών έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά τόσο τους πελάτες από το ταμείο των οποίων βγήκαν τα πλαστά, όσο και την αστυνομία, όπου έχουν καταθέσει όλα τα πλαστά χαρτονομίσματα και έχουν δώσει κάθε πληροφορία που μπορεί να φανεί χρήσιμη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στο Ρέθυμνο είναι πιθανό να δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες κύκλωμα διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων, κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι αφενός τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί και αφετέρου τα «ψεύτικα» χαρτονομίσματα των 50 και 20 ευρώ είναι σχεδόν όμοια. «Είναι λες και κάποιος έχει μια μηχανή κακής ποιότητας και έχει γεμίσει το Ρέθυμνο με πενηντάρικα» έλεγε στα «Ρ.Ν.» άνθρωπος που λόγω της δουλειάς του, έχει πιάσει στα χέρια του αρκετά από τα πλαστά χαρτονομίσματα. Η αστυνομία δέχεται τις καταγγελίες, καταγράφει τα κρούσματα και προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία προκειμένου να φτάσει στα ίχνη των παραχαρακτών πλαστών χαρτονομισμάτων.

Το σοβαρό ζήτημα με τη διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ (κυρίως) και των 20 ευρώ, δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί αναστάτωση στην τοπική αγορά.

Ωστόσο, τώρα φαίνεται να υπάρχει έξαρση στο φαινόμενο προς απογοήτευση εμπόρων, περιπτερούχων και πωλητών λαϊκών αγορών που συνήθως γίνονται αποδέκτες των «ψεύτικων» χαρτονομισμάτων. Οι περισσότεροι έχουν προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα αναγνώρισης πλαστών, ωστόσο όλο και κάποιο περνάει χωρίς να αναγνωρίζεται από τις ειδικές λυχνίες των μηχανημάτων ή από αμέλεια των υπαλλήλων μπαίνει στο συρτάρι χωρίς να ελεγχθεί.

«Μέσα σε ένα μήνα έχω πάρει τρία πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, χωρίς να το καταλάβω. Αγόρασα, όμως, μηχάνημα και θα τα περνάω πλέον όλα από έλεγχο. Δεν γίνεται διαφορετικά. Ξέρετε τι σημαίνει για μένα να έχω απώλεια από τις πωλήσεις μου 150 ευρώ σε ένα μήνα;» είπε απογοητευμένος στα «Ρ.Ν.» ιδιοκτήτης ανθοπωλείου στο Ρέθυμνο.

Ρεθυμνιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου